skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Grønne poteter farlig?

Grønnfarge på potetene skyldes lys. Men lyset danner også solanin, et mildt giftstoff som kan gi diaré og ubehag.

Publisert 26.08.2002 14:44.

Hva skyldes grønnfargen?

Hvis poteter blir utsatt for lys, dannes det klorofyll. Det er det samme stoffet som farger blader grønne. Dette er i seg selv ikke noe farlig i det hele tatt, grønne planter spiser vi en masse av ellers.

Imidlertid dannes det også et stoff som kalles solanin i potetene, slik at det normalt vil være solanin tilstede i de potetene som har grønnfarge.

Ved tilstrekkelige mengder solanin smaker poteten litt bittert. Solanin kan også framkalle diaré og ubehag, siden det er et mildt giftstoff. Den største konsentrasjonen av solanin er i de ytterste lagene av poteten, men en kan få i seg solanin selv om en skjærer bort det ytterste laget.

Ta posen med tilbake

For å være på den sikre siden bør en derfor sjekke potetposen for flere grønne poteter. Hvis flere av potetene er grønne, bør en ta med hele posen tilbake til butikken og få en ny.

Noen potettyper har høyere konsentrasjoner enn andre av solanin. De med lysest skall som vokser uten hypping (at jord pløyes oppå potetvekstene på jordet for å dekke potetknollene bedre) er mest utsatt.

En grønnfarget potet innimellom utgjør ikke noe helseproblem, men barn og de som spiser større mengder bør være mer nøye med å unngå dette. I utgangspunktet er jo poteten en sunn vare som er rik på vitaminer og karbohydrater, og har lite fett.

Konklusjon:

1. Grønnfarge på poteter indikerer tilstedeværelse av solanin
2. Ikke spis grønne poteter, bytt eller kast
3. Ikke la poteter ligge framme i lyset

Siste saker:
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no