skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Matnekt

Mitt lille barn nekter å spise. Hva gjør jeg? Når er det farlig? PULS-legen, Ørn Terje Foss, svarer.

Publisert 26.02.2002 09:49.

Ikke alvorlig helseproblem

Dette er vel mer en pedagogisk utfordring og snakk om grensesetting mer enn et alvorlig helseproblem i de fleste tilfeller. Alarmen bør gå hvis spisevegringen gir seg utslag i redusert høyde/vekt-kurve, og da kan en trenge en støttespiller som f.eks. helsesøster eller lege for å utrede eventuell bakenforliggende mangelsykdom eller noe som hindrer opptaket av næring fra tarmsystemet.

Etter en avsluttet ammeperiode som for noen strekker seg til 2-årsalderen, blir barnet gradvis økende avhengig av næringsstoffer fra mer enn bare drikke for å dekke alle behov under vekstperioden, og innføringen av både brødmat med forskjellige pålegg og middagsmat med variert innhold av grønnsaker, kjøtt, fisk, fugl er tradisjonelt ansett som viktige brikker i kostholdet. Nyere studier peker også på at det er problematisk hvis en hopper over deler av grunnpillarene i kosten, f.eks. er det vist at barn som ikke spiser fisk eller på annen måte får i seg fiskeoljer, har høyere forekomst av hyperaktivitet og uten frukt/grønnsaker kan det også i våre dager utvikles mangelsykdommer.

Ikke gi deg for tidlig

I en trassalder er det viktig å ikke gi seg for tidlig når det blir konfrontasjon med barnet, men i en stresset hverdag med dårlig tid til barnehage eller ønske om at middagsstunden skal være en kosestund er det ikke alltid like lett å takle trassen. Det er imidlertid ikke noe stort ernæringsproblem om barnet en gang i mellom ikke vil ha noe mat eller ikke vil ha noe annet enn is, brus/saft eller andre tomme kalorier og foreldrene ikke føyer barnet med å gi det det barnet prøver å oppnå. Hvis man i stedet for å gi is eller sukkerholdig drikke tilbyr vann å drikke og seinere setter fram igjen den aktuelle maten, vil ofte sultfølelsen gjøre det mer fristende å spise denne maten uten større protester.

Har man imidlertid begynt å premiere barnet som trasser ved å gi barnet det "det vil ha", blir trassen vel så stor neste gang man skal forsøke å omgå problemet fordi det har lært seg at det "lønner seg" å skrike til en får premien sin. I stedet for å ta kampen med slik grensesetting i en hektisk hverdag, bør foreldrene heller forsøke å sette av en eller flere helger til bevisst å ta en slik fight, og gjerne lage en god stemning ut av det å spise den maten som er tillaget med noe alle synes er "godt" etterpå. Hvis man vil at barnet skal være sultent til måltidet og ha håp om at vanlig mat skal spises først, nytter det ikke med foring (snacks, godterier, saft/brus o.l.) mellom måltidene, og heller ikke å sette fram rikelig med drikke før barnet har spist en del av maten.

Andre problemer

Det er forøvrig vel så stort problem i våre dager at barn blir proppet fulle av for store mengder mat og kan utvikle spiseforstyrrelser som bulimi eller overspising etter å ha blitt innprentet at de alltid må spise opp alt det som settes fram i rikelige mengder. Det er ikke alltid nødvendig å tvinge mat i barna hvis de ikke er sultne sålenge det får nok væske og det ikke er en uheldig utvikling av lengde/vekt-kurver over litt tid.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM BARNS HELSE
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - M

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no