skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Munnskold

Mange er plaget av munnskold, eller after som det også kalles. Hva kommer disse smertefulle sårene i munnen av, og hva kan man gjøre for å bli kvitt dem? PULS-legen, Ørn Terje Foss, svarer.

Publisert 29.01.2002 09:20.

Virus

Vi vet ikke helt sikkert hva disse sårene i munnens skyldes, men det er rimelig sikkert at det ikke skyldes en vanlig bakterie- eller soppinfeksjon. Det antas at årsaken kan være en type virus som ligger latent dypt nede i slimhinnen i munnen og bryter ut innimellom med sår som kan ligne på små kratere på opptil 5 mm. Det er først og fremst når en er litt svekket i immunforsvaret av annen grunn at utbruddene kommer, f.eks. ved forkjølelser, behandling med cellegift, i forbindelse med menstruasjoner.

20 prosent har hatt det

Det er ikke noen spesielle holdepunkter for at plagene er arvelige, de er såpass vanlige at det kan like gjerne er andre faktorer enn arv som medvirker at flere i en familie har det samme, omtrent en femtedel av befolkningen har dette i perioder. I noen få tilfeller kan det være mangel på vitamin B 12 (f.eks. ved coeliaki eller etter operasjon med fjerning av magesekken) som gir hyppigere plager med munnskold, og hvis man først har dem kan det bli mer sving hvis en bruker tannkrem med såkalte detergenter (som lager skum).

Unngå tannkrem som skummer

Rådene blir derfor i de fleste tilfeller å se det an til anfallet går over etter 7-10 dager uten spesielle tiltak, eventuelt unngå tannkrem med detergenter og det kan for noen kjennes bedre ut med bruk av munnskyllevann for å hindre oppbluss av annen infeksjon i munnen. Kun i enkelte alvorlige tilfeller er det aktuelt med behandling med kortisonpreparater for å slå ned utbrudd, i slike tilfeller bør lege oppsøkes.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - M

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no