skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Sultfølelse etter mye mat

Spørsmål: SULT- Hvorfor er det sånn at når man har spist enorme mengder om kvelden så er man dobbelt så sulten morgenen etter? Huslegen i PULS, Ørn Terje Foss, svarer.

Publisert 10.12.2001 11:48.

Svar:

Etter et måltid begynner fordøyelsen av maten gjennom magesekk med saltsyre, tolvfingertarmen med påfyll av fordøyelsesenzymer og gallestoffer, videre nedover tynntarm med oppsuging av næringsstoffer i tarmtottene og tykktarmen med bl.a. væskeregulering av det resterende tarminnholdet.

Det kan være store døgnvariasjoner med lavere aktivitet for endel hormoner som inngår i fordøyelsen om natta, foruten at en som ikke beveger seg noe særlig (man får stort sett mindre bevegelse av tarmer og øvrig mageinnhold i senga enn når en er våken og oppegående) også får en mindre effektiv fordøyelse.

Blodsukkeret som stiger i perioden etter inntak av mat vil ikke i samme grad bli brukt opp av muskulatur når en ligger rolig og sover som når en er våken og i full vigør og må derfor lagres i lever- og muskelceller utover natta, dette ordner insulinet hos de som ikke har sukkersyke. Jeg antar at det som ville ha gitt en begynnende sultfølelse (lavt blodsukker) etter noen få timer i våken og aktiv tilstand med større forbruk av blodsukker, kan ta flere timer (nesten en hel natts søvn) når det er stadig tilgang på sukker fra maten som blir fordøyd utover natta.

Det at det stadig suges opp mer sukker fra tarmen utover natta gjør også at kroppens utskillelse av insulin økes og holdes vedlike på et høyt nivå i lengre tid enn normalt og det tar litt tid fra kroppen registrerer at det nå er nok insulin til produksjonen er trappet ned, og dette gjør at en får ekstra lavt blodsukker når næringsstoffene til slutt er sugd opp fra tarmen mot slutten av natta.

På morgenen før den som har spist mye om kvelden våkner, nås antagelig bunnen av blodsukkeret uten at kroppen har begynt å frigjøre sukker fra lagrene sine, og lavt blodsukker er blant de viktigste faktorene for å utløse en sultfølelse.

Hvis du spiser tidligere på dagen eller ikke fullt så mye seint på kvelden, har antagelig blodsukkeret vært lavere tidligere på natta og insulinproduksjonen har roet seg ned slik at kroppen har gått over til å frigjøre litt av sukkeret fra lagrene sine på morgenkvisten, og da blir ikke blodsukkeret så lavt at man har får noen stor sultfølelse. Noe tilsvarende skjer ved faste eller begrenset tilgang på føde over tid, sultfølelsen reduseres etterhvert selv om man spiser mindre enn normalt fordi kroppen tilpasser seg en ny ernæringssituasjon.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no