skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Søvn

Går det an å trene seg opp til å sove mindre/mere effektivt? Huslegen i PULS, Ørn Terje Foss, svarer

Publisert 10.12.2001 10:40.

Svar:

Tja. I hvert fall kan man gjøre en god del forberedelser til nattesøvnen som gjør den mer effektiv.

Det ser også ut til at den gjennomsnittlige nattesøvnen er blitt kortere i våre dager enn det som var vanlig i tiden før elektrisk lys ble allemannseie og man i større grad fulgte solas og husdyrenes døgnrytme. Noe av dette kommer på bekostning av lengre søvn i helgene og på fridager eller hyppigere bruk av middagshvil. Det ser altså ut til at man kan klare seg over tid selv om man jevnlig vekkes av en vekkeklokke før man egentlig våkner av seg selv.

A-mennesker har en innebygget biologisk klokke som tilsier at hvis de oppholdt seg i omgivelser uten tilgang til klokke, sollys eller andre indikatorer på døgnvariasjonene og fikk sove og stå opp når de syntes det var naturlig, over tid korter inn noe på døgnet i forhold til reell tid, mens B-mennesker under de samme vilkår tilpasser seg et døgn på over 24 timer.

Mørkt og kjølig

De beste tiltakene for å få en bedre søvn er å gjøre soverommet så fritt som mulig fra andre ting enn det som trengs for å sove, d.v.s. ikke kombinere med TV- eller arbeidsrom. Mørkt og kjølig rom med god friskluftstilgang virker antagelig positivt på søvnkvaliteten, og bruk av blendingsgardiner spesielt om sommeren er en fordel for å få de naturlige lyssvingninger som påvirker melatonin-produksjonen.

Stille

Helst bør soverommet også være skjermet fra sjenerende støykilder som veitrafikk, tog, korntørker, fly, fulle restaurantgjester, snorkere i nabosenga o.l., for selv om man ikke bestandig våkner, vil søvnkvaliteten bli dårligere av slik bakgrunnsstøy. Hos enkelte blir søvnkvaliteten bedre med bruk av ørepropper for å motvirke dette.

"Rens hjernen"

En sover best hvis en har klart å legge fra seg bekymringer og problemstillinger før en legger seg, det finnes teknikker en kan trene seg opp i for å "rense hjernen". Det å legge seg like etter en fysisk eller psykisk anstrengelse vil også påvirke søvnkvaliteten negativt, så en bør være passe trøtt uten å være for oppjaget når en legger seg, likeledes bør en verken være overmett eller utsultet, og ikke ha drukket kaffe, te eller koffeinholdige drikker de siste timene før sengetid.

Innsovningstabletter gir ingen merkbar effekt hvis de brukes sammenhengende i mer enn noen få dager, og gir heller ikke bestandig like god søvnkvalitet som ved "naturlig søvn" selv om det hos noen som er helt utslitt kan være en hjelp å få ved sporadisk bruk av slike tabletter.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no