skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Virus på balansenerven

En seer har fått virus på balansenerven og spør: Hva gjør viruset med balansenerven, hvor lenge varer dette og blir man helt bra igjen?

Publisert 19.11.2001 19:41.
Hun skriver også: For å sette menneskene ut av spill er det ikke unødvendig å sende miltbrannbakterier - det er bare å slenge ut litt virus retta mot balansenerven.

Legen svarer:

Vi har tidligere i PULS omtalt en type svimmelhet som skyldes noen krystaller i de små balanseorganene i øret, og hvor en spesiell prosedyre med dreiing av hodet i forskjellige retninger i en viss rekkefølge kan kurere denne mer langvarige typen.

De som får relativt plutselige innsettende svimmelhet som gjerne ledsages av feber, snufsing og andre forkjølelseslignende symptomer i større eller mindre grad, kan ofte ha det som i dagligtale betegnes som et "virus på balansenerven" og labyrintitt på legespråket.

Hjerneslag, kraftig forhøyet blodtrykk, kraftig væskeuttørring eller bruk av visse medikamenter kan også forårsake slik svimmelhet og må utelukkes før en slår seg til ro med at det er en labyrintitt.

Det er ikke en egen type labyrintitt-virus som bare gir symtomer i balanseorganet uten å påvirke andre deler av kroppen, men som regel er tilstanden forårsaket av de vanlige forkjølelses- eller influensavirusene som gir litt forskjellig utslag fra individ til individ.

Noen slike virus kan f.eks. gi kraftige magesmerter og diaré hos noen personer, mens de hos andre gir nesten utelukkende rennende nese eller hodepine eller smerter i muskulatur eller ledd.

Som regel vil det å ha snue og feber være koblet til forandringer også i mellomøret, som er forbundet med svelget gjennom en liten kanal på hver side. Hovne slimhinner og væskeansamlinger som ikke renner ut som normalt kan medvirke til at omgivelsene til labyrinten (balanseorganet) i øret blir endret og gir villedende signaler til hjernen om hvordan stillingen vår egentlig er slik at det oppfattes som svimmelhet.

Hvis en unngår dramatiske fall/ulykker som følge av tilstanden, vil det normalt gå over i løpet av noen dager eller få uker uten spesiell behandling.

Som kjent virker ikke antibiotika som penicillin o.a. på virus i det hele tatt, men god væskebalanse, nesedråper for å bidra til å holde gangen til øret åpen og det å være i litt bevegelse innimellom i stedet for bare å ligge rett ut i senga hele dagen vil vanligvis bidra til å korte ned på sykdomsperioden.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no