skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Menn og overgangsalder

Mann på 50 sier han svetter så mye. Kan det være overgangsalderen? Sansynligvis ikke, svarer Ørn.

Publisert 05.11.2001 15:49.

Usynlig og snikende

Menn har selvsagt også sin "overgangsalder", på samme måte som kvinner. Men mens kvinners overgang er mer definerbar gjennom menstruasjonsblødningens signaler, er mannens overgang fra den befruktningsdyktige potensdominerte periode mer usynlig, snikende, og noe de fleste menn ikke snakker om. Men fra 50-60-årene rammer den alle menn liksom den rammer kvinner.

Mindre hormoner

Ved 70 års alder har hele 60 prosent av menn potensproblemer, dette kan både skyldes nedsatt produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron og lokale forandringer i blodkarene i penis med svamplegemet foruten psykiske forhold som påvirker evnen og lysten til å få reisning, orgasme og særduttømming.

Svetter ikke som kvinner

Mellom 70 og 80 år har 50 prosent av menn lavt testosteron, samtidig som følsomheten overfor testosteron reduseres. Testosteronnivået settes ikke i forbindelse med svetteproblemer/hetetokter i samme grad som for kvinner i overgangsalder hvor det er forbundet med svingende østrogenverdier i den perioden hvor de menstruasjonsblødningene blir uregelmessige og etterhvert opphører.

For en mann i 50-årene som svetter vil jeg ikke først og fremst tenke på "overgangsalderen" med mindre det samtidig foreligger tegn på redusert testosteronnivå med manglende seksuallyst og/eller ereksjon og evne til å gjennomføre samleie.

Piller og plaster

I det siste tilfellet finnes det både piller og plaster med testosteron for å normalisere nivået, som først kontrolleres via prøver hos en allmennlege eller vurderes av spesialist i urologi eller indremedisin.

For de fleste med svetteproblemer er det imidlertid snakk om dårlig fysisk trening, hos noen kan det være endringer i stoffskiftet, men hos de fleste er det normalt å svette ganske mye i endel situasjoner og ikke sikkert at de gjør det mer enn andre.

James Bond

Husk at egne svette-armgroper som regel merkes bedre enn andres når en først er opptatt av problemet, og jeg minner om at James Bond som aldri synes å være svett på film, uansett aktivitet, skifter skjorte opptil syv ganger i timen under opptak for å få det til å virke sånn.

Ved unormalt høye svettenivåer som rammer et fåtall kan det i noen tilfeller gjøres kirurgiske inngrep for å kutte nervetråder som stanser svettingen, men dette påvirker også våre sosiale signaler i mellommenneskelige forhold.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - M
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no