skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Urinveisinfeksjon og hormoner

En dame har skrevet til PULS og fortalt at etter hun begynte å bruke preventiver med hormoner (P-piller og hormonspiral), så har hun fått hyppigere urinveisinfeksjoner.

Publisert 29.10.2001 15:55. Oppdatert 30.10.2001 10:17.

Det kan være en forklaring mellom bruk av hormonpreparater som P-piller og økt forekomst av urinveisinfeksjoner. Ved bruk av P-piller er det endel som får endringer i væskebalansen i kroppen, og alle hormoner har også effekt på slimhinner utover de direkte målorganene i eggstokker og livmor.

Blærekatarr

Endring av tørrhetsgrad og sekreter i slimhinnene i skjeden og i området rundt urinrørsåpningen kan påvirke hvor effektiv barrieren er mot bakterier som prøver å trenge seg oppover urinrøret og kan lage "blærekatarr". For endel av de som bruker sikker prevensjon kan også muligheten for seksuelt overførbare sykdommer øke hvis det samtidig gir redusert bruk av kondom, antagelig er det endel bakterier som overføres mellom partnere som kan oppfattes som en urinveisinfeksjon.

Kort urinrør

Kvinner er spesielt utsatt for urinveisinfeksjoner i forhold til menn fordi de har så kort avstand fra urinrørsåpning til blære i forhold til mennene, dessuten er de anatomiske forhold med kort avstand mellom endetarmsåpning og urinrørsåpning slik at det oftere kan bli overført tarmbakterier som utløser urinveisinfeksjon når kvinnene tørker seg etter toalettbesøk.


Siste saker:
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no