skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Dårlige sædceller

Jeg lurer om det finnes noe medisin som kan bedre sædkvaliteten til min mann. Hva vil det si at formen på sædcellen er unormal? Er han befruktningsudyktig med slike sædceller, og kan sædcellene bli "friske" igjen?

Publisert 25.09.2001 09:00.
Det har vært en økning i antall menn med redusert sædkvalitet de siste tiårene uten at man har noen helt sikker forklaring på dette.

Trange bukser

Delvis har man tenkt seg mulig påvirkning fra miljøgifter som f.eks. hormonhermere som årsak, dels har det en periode vært vanligere med trangere bukser som medvirker både til mekanisk irritasjon og høyere temperatur i testiklene med nedsatt kvalitet som følge.

I de tilfeller mannen har gjennomgått seksuelt overførbare sykdommer (chlamydia, gonoré o.l.) kan det være arrforandringer i urinveier og sædleder som hindrer framkommeligheten, eller skader i de kjertler som produserer den væsken som sædcellene svømmer i (bl.a. prostatakjertelen).

For at en befruktning skal komme i stand på normalt vis, må både produksjonen av sædceller i testiklene være normal, antall celler som tømmes ut i én enkelt sæduttømming høyt nok, væsken som sædcellene "svømmer" i må både ha normale egenskaper og forekomme i stor nok mengde, og sædcellene må være av normal kvalitet.

– Én gang i uka!

Dette siste innebærer at de har riktig form, som er en forutsetning for å klare selve svømmeturen og å kunne trenge gjennom celleveggen i egget dersom den når fram. For høy temperatur i testiklene (ideelt skal den være litt lavere enn vanlig kroppstemperatur på 37 grader) bidrar til nedsatt sædkvalitet, så for de som har fått påvist dette kan det være et poeng å unngå alle trange bukser og å samle opp sæduttømminger til en gang pr. uke eller en gang pr. mnd. i tiden rundt kvinnens eggløsning for å få med flest mulig sædceller i en ladning.

For hyppige samleier kan føre til både lavere antall sædceller og sædvæske pr. uttømming og teoretisk kan også endel skader på testiklene med småblødninger oppstå ved samleier. Det kan derfor være svingninger mellom sædprøver til forskjellig tid avhengig av hva man har foretatt seg eller vært utsatt for av medikamenter, stråling osv.

– Stump røyken!

Fra noen produsenter av kosttilskudd hevdes det at tilskudd av selén og sink kan bedre sædkvaliteten, men om dette har noen effekt hvis man har et godt sammensatt vanlig kosthold kan det være vanskelig å dokumentere. Sannsynligvis vil også røyking bidra til å redusere sædkvaliteten, fordi den kroniske kullosforgiftningen som følger med røyking gir dårligere surstoffmetning ut i vevene og dermed redusert energi til sædcellene som skal klare den nevnte svømmeturen fram til en eggcelle.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no