skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Tran - sunt eller ikke?

Tran virker likevel ikke på syn og intelligens. Det kan vi lese i avisene. Skal vi fortsatt drikke "den greia" da?

Publisert 18.09.2001 15:04.
Selvfølgelig anbefales fortsatt tran, men først og fremst på grunn av tilskuddet av vitamin A og D som vi har litt lite av i vanlig norsk kosthold.

Omega 3

De siste årene er en også blitt bevisst på tranens høye innhold av omega-3-fettsyrer som gir god beskyttelse mot hjertekarsykdommer. At tran og andre produkter som oppfattes som sunne, også gis et inntrykk av at de hjelper mot nesten alt av helseproblemer, kan være et problem hvor det ikke alltid er god dokumentasjon på at produktet har slike positive egenskaper.

Hvis inntaket av vitamin A i utgangspunktet er tilstrekkelig til å unngå mangel av vitamin A i forhold til kroppens normale behov, gir sannsynligvis ikke ekstra tran noe bedre syn. Ved mangel på vitamin A kan imidlertid synet svekkes, og da er tran en viktig kilde til å dekke behovet og normalisere synsfunksjonen.

– Du blir ikke dummere...

Å utføre kontrollerte forsøk som eventuelt skulle dokumentere at inntak av tran hos småbarn skal gi bedre intelligens hvis dette måles mange år seinere, er svært vanskelig i praksis. På den annen side er det ingen grunn til å tro at inntak av tran reduserer intelligensen, og når tran allikevel har dokumenterte positive egenskaper på andre områder er det ingen grunn til å la den stå og harskne i en krok til ingen nytte; drikk tran!

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no