skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Synlige blodårer

Jeg er en ung jente som har fått synlige blodårer på leggene. Hva kommer det av og hva kan jeg gjøre for å forebygge?

Publisert 18.09.2001 14:25. Oppdatert 18.09.2001 14:33.
De blodårene som synes gjennom huden er samleårer (vener). Generelt sett kan en si at tilstander som øker trykket i disse årene, også vil øke tendensen til at de blir tykkere eller endog utvikler åreknuter.

Som et sykkeldekk

Når dette skjer, er det fordi det elastiske vevet i blodårenes vegger begynner å svikte omtrent som når slangen på et sykkeldekk begynner å bule ut gjennom slitte partier av sykkeldekket. De vanligste årsakene til dette er foruten graviditeter med stor livmor som kan klemme av deler av venene fra beina i siste del av graviditeten, overvekt, manglende mosjon/bruk av muskulaturen i beina eller mye stillesittende arbeid med avklemming av årene mot stolkanten.

Arvelig

Det er også store forskjeller ut fra hvilket arveanlegg man har, i noen familier er blodårene tydeligere og ligger mer overfladisk. Menn har nok også tendensen til å få åreknuter, men med endel hårvekst og kanskje mindre fokus på det kosmetiske utseendet av leggen blir det ikke den samme oppmerksomheten.

Forebygging

Bruk av elastiske strømper, bruk av muskulaturen i beina og det å unngå å bli sittende stille i lengre sammenhengende perioder uten å reise seg er blant de viktigste generelle tiltak. De som er overvektige vil ha nytte av å gå ned i vekt, og gravide som ikke vil ha sprengte blodårer nedover i beina bør kanskje vurdere hvilke av tiltakene som passer for dem.

Kirurgi

I de de mest uttalte tilfeller kan man fjerne åreknuter ved en operasjon hvor hele den overfladiske venen kappes over oppe og nede og "røskes" ut, dette erstattes av kroppen selv ved utvikling av nye samleårer.

I det offentlige helsevesen utføres som regel slike operasjoner poliklinisk eller med korte sykehusopphold og koster ikke mer enn andre besøk hos spesialist pluss noe utlegg til elastiske bind som legges på den første tiden etter operasjonen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no