skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Mugg på mat

Er det farlig å spise mat som det er kommet mugg på?

Publisert 03.09.2001 17:21.
Mugg på overflaten av matvarer innebærer muggsopp inne i selve maten, og hvis en har mat med flytende konsistens kan muggelementer være tilstede i hele porsjonen når det synes mugg på overflaten.

Brød

Den type mugg som vokser på gulost og brød er vanligvis ikke farlig, og en kan spise maten etter å ha skåret bort de områdene som har mugg.

Nøtter

Enkelte muggsopper på nøtter og endel andre matvarer kan være veldig helseskadelige med mulighet for alvorlig leverskade og andre forgiftningssymptomer, og derfor skal en ikke spise disse matvarene i det hele tatt selv om det bare er små mengder mugg på deler av overflaten.

Syltetøy

Hjemmelaget syltetøy som begynner å få mugg er vanligvis ikke av den farligste typen, og sjøl har jeg spist av resten av syltetøyet uten problemer i slike tilfeller, men særlig de som har et svekket immunforsvar bør være litt mer påpasselige og heller unngå all slags mugg helt.

Det finnes også nyttige muggsopper, bl.a. er penicillin fra en av de mange typene muggsopp, men det er nok ikke penicillintypen som vokser på mat til vanlig.

Ufarlige oster

I oster som lages med spesielle mønstre og belegg (blåskimmelost, roquefort o.l.) benyttes spesielle kulturer med bakterier og muggsopper som ikke er farlige i seg selv for mennesker.

Det er bare når de er blitt infisert med andre og uønskede bakterier gjennom dårlige hygieniske forhold under produksjonen eller etterbehandlingen at det har blitt sendt ut advarsler om at disse er farlige, bl.a. har det forekommet smitte med Listeriabakterier i muggoster.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - M

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no