skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Egg og kolesterol

Jeg har hørt at det ikke er sunt å spise for mange egg på grunn av kolesterolet. Ernæringsrådet anbefaler kun et halvt om dagen. Er frykten overdrevet?

Publisert 28.05.2001 16:29.

Ja, antakeligvis! En gjennomgang av litteratur ved Universitetet i Oslo viser at egg i liten grad bidrar til økt kolesterol i vesten.

Brytes ned

Forklaringen er antagelig relativt enkel. Selv om egg og endel andre matvarer i seg sjøl inneholder endel kolesterol, gir ikke dette automatisk høyt kolesterol hos den som spiser disse matvarene. Det er fordi kolesterolet, på linje med de fleste andre næringsstoffene i maten, blir delt opp i sine byggesteiner under fordøyelsen.

Det er forenklet sagt først når matvarene over tid inneholder høye andeler av mettet fett at kroppen vår utvikler høye kolesterolnivåer for å transportere denne typen fett i blodbanen, men dette kolesterolet bygger kroppen vår opp helt fra bunnen av uavhengig av hvor mye kolesterol det er i den maten vi spiser.

De fleste av oss kan derfor godt spise 1 til 2 egg om dagen uten blygsel, og har du først blitt over 70 år og setter pris på å spise egg er det bare sjølpining å ikke spise dette. De med kjent høyt kolesterol bør imidlertid passe på, da bør de kanskje bytte ut egget med en tomat eller en sild.

Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - K

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no