skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Jerntilskudd

Jeg vet om mange som tar jerntilskudd når de føler seg slappe. Hvor bra er det egentlig?

Publisert 21.05.2001 16:18.

Hjelper ikke på slapphet

Det er mange årsaker til slapphet, jernmangel vil i de fleste tilfeller ikke merkes før jernlagrene er tomme slik at det blir nedsatt produksjon av røde blodlemeger med derav følgende anemi (nedsatt hemoglobinkonsentrasjon i blodet eller såkalt blodprosent).

Jern i seg sjøl har imidlertid ingen effekt mot slapphet eller anemier generelt, og skal aldri tas som tilskudd uten at det er påvist en reell jernmangel (måles enklest i en blodprøve med konsentrasjonen av serum-ferritin).

For stort inntak av jern forekommer relativt sjelden hos en som ikke tar ekstra jerntabletter når en har et vanlig norsk kosthold. Ved enkelte sykdommer kan en få en skadelig avleiring av jerndepoter i lever og bukspyttkjertel, men de siste årene er størst fokus satt på jerns negative betydning for utvikling av kreftsykdommer sammen med andre såkalte antioksidanter.

Trenger ikke ekstra jern

Ingen vil derfor idag tilrå ekstra jerntilskudd uten at det er påvist jernmangel. Brunosten har hittil vært tilsatt ekstra jern, men dette vil nå opphøre. For de som leiter etter kost-tilskudd uten jern, er mitt enkle råd at ingen som spiser et normalt norsk kosthold med både fisk, kjøtt, egg, kornprodukter og rikelig frukt og grønnsaker behøver å ta ekstra kosttilskudd med mindre de har fått påvist noen mangelsykdom, alternativt gir tran en ekstradose vitamin A og D uten spesielt jerntilskudd.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no