skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Ett fett?

Legger man like mye på seg av "de sunne" flerumettede og enumettede fettsyrene som av mettede fettsyrer?

Publisert 16.05.2001 10:02.

Like fetende

I prinsippet spiller det ingen rolle om man spiser mettet eller umettet fett når det gjelder slanking. En feit laks og en feit pølse gir begge kalorier (energi), det gjør også forskjellige oljer og margarin/smørtyper.

Den energimengde kroppen tilføres fra fettet og fra andre næringsstoffer må forbrukes for å holde vekta stabil, energiforbruket må være større enn inntaket for å gå ned i vekt. Det blir lettere vektnedgang om en samtidig reduserer inntaket av energi fra mat og øker forbruket av energi gjennom trening.

Forskjellige typer fett nyttiggjøres, transporteres og brytes ned på forskjellige måter i kroppen, men har det til felles at det er veldig energirikt. Det gjennomsnittlige fettforbruket er relativt høyt i Norge, slik at en generelt anbefales å redusere det totale fettinntaket til ca. 30 prosent for å bekjempe overvektsproblematikken.

Sunnere med flerumettet

En får imidlertid en gunstigere fordeling av fett med lavere kolesterol-verdi og andre fettstoffer som kan måles i blodet, samt en bedre beskyttende effekt mot utvikling av hjertekarsykdom når fettet er flerumettet (f.eks. fra feit fisk) og enumettet (f.eks. olivenolje og flere feite planteoljer).

Skal du slanke deg er altså rådet å bytte ut fettholdige næringsmidler med frukt og grønnsaker og redusere inntaket, men skal du først ha i deg noe fett er det gunstigst av hensyn til hjertekarproblematikken å bytte ut mettet fett i kjøtt-/farse-/pølsemat og melkefett med umettet fett i fisk og vegetabilske oljer.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - F

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no