skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Lur kroppen slankere

Jeg har hørt at det ikke er lurt å spise etter kl. 18.00 hvis man skal slanke seg. Stemmer det?

Publisert 07.05.2001 10:24.
Det viktigste prinsippet å huske om en skal gå ned i vekt er: Det er når det totale kaloriforbruket er høyere enn kalori-inntaket at man går ned i vekt.

Om man gjør det ved å redusere kalori-inntaket eller ved å øke kaloriforbruket spiller mindre rolle for selve vektnedgangen, men for de fleste vil det være mest å tjene på en kombinasjon av disse.

Kroppen justerer

Hvis man bare reduserer kalori-inntaket og spiser mindre, vil kroppen etter en stund med vektnedgang finne ut at her ser det ut til å bli en ny situasjon. Den vil så justerer seg etter de nye forholdene ved å nedjustere stoffskiftet sitt. Det vil si det kaloriforbruket som kroppen trenger til sine grunnfunksjoner i hvile - så som bruk av muskler til pusting og kretsløp, energi til fordøyelse av maten o.l.

Du kan "lure" kroppen

Et gammelt "slanketriks" er derfor å lure kroppen til å tro at inntaket fortsatt er høyt ved å spise noe mer 2-3 dager i uka og redusert inntak de andre dagene. Da vil ikke kroppen så lett nedjustere sitt basale stoffskifte, og en kan fortsatt forvente en vektreduksjon ved å holde kalori-inntaket lavere enn totalforbruket av kalorier.

Spis lite og ofte

For de fleste er det mest fornuftig å spise flere ganger om dagen også ved vektreduksjon, ellers kan det lett bli slik at en spiser langt mer enn det en egentlig trenger hvis en blir oversulten.

Når det blir et tyngre måltid, har det lettere for å bli en lagring av overskuddskaloriene fra et slikt måltid som det seinere kreves mer energiforbruk for å bli kvitt igjen. Ved spising i passende porsjoner blir det stort sett bare energi som kan forbrennes etterhvert.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no