OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK toppbanner_puls_mobbing

Her er du: NRK > Programmer > TV > Puls > Mobbing

Oppdatert 27.08.2003 16:30

STOPP MOBBINGEN

GODE LENKER

vintergleder og vinterplager
 

Big bang

Publisert 18.10.2002 10:08

Etter årevis med mobbing, sprakk hun som en bombe, og ting begynte å skje.

"Min historie er ikke spesiell. Derfor taler jeg med alle røster, de som hver dag har måttet leve i det helvetet som jeg var gjennom.

I begynnelsen

Det startet som erting. Sikkert uskyldig nok, skulle man tro. Det var også slik jeg oppfattet det til å begynne med. Allerede i første klasse fikk jeg smake hvor hensynsløse og grusomme noen barn kan være. Etterhvert ble det flere og flere som sluttet seg til, og det utviklet seg til rene hetsgrupper av og til.

Hvorfor?, spør du kanskje. Små ting som at jeg brukte briller, hadde krøllete hår, ikke løp så fort og heller ikke var så veldig flink i uteaktivitetene. Tauhopping: mareritt. Jeg snublet i tauet, og fikk slengt ukvemsord for det. Eller de LO. Koste seg skikkelig fordi det gikk galt med meg.

Jeg var til tider glemsk, og fryktelig distré. Hvem kan ikke bli det når man går med hodet og hjertet fullt av en smerte som ingen andre må få vite om? Jeg ble truet til taushet, og hvis jeg sladret til noen, skulle de gjøre de verste ting med meg.

Etter ungdomsskolen tok jeg et år på folkehøgskole. En stund så det ut til at mønsteret fortsatte, men jeg fikk snakket ut med noen lærere og et par av de som plaget meg. Jeg ser i ettertid at jeg var totalt utslitt og hadde veldig lav terskel. Etter hvert begynte jeg å bli bedre kjent med mange av mine medelever, og oppdaget at de var fantastisk fine mennesker som ikke ville meg noe vondt. Da jeg sluttet var jeg en erfaring rikere, og gråt åpenlyst for første gang på lange tider.

Vel hjemme igjen, og jeg begynte på videregående. Hva møtte meg? Det samme som jeg forlot et år tidligere. Mobberne var blitt ett år eldre og fikk med seg noen nye på vegen. Selvsagt skjønte jeg at noe var riv ruskende galt med meg som måtte gå gjennom dette. Jeg var vel ikke verdt noe mer. Inni meg følte jeg meg stygg og var sikker på at det syntes utenpå også.

Big bang

På vårparten i 2. gym sprang bomben. Jeg kom hjem fra skolen og eksploderte som en dårlig sikret sprengladning. Mamma ble såklart sjokkert og fryktelig lei seg. Pappa ble rasende. Jeg har aldri sett pappa så sint noen gang, og han tordnet så grunnvollene ristet i flere familier og hos et par rektorer på mine tidligere skoler. Det ble skikkelig oppvask, og jeg skjemtes og ville ikke gå på skolen mer.

Hadde det vært opp til meg, hadde jeg flyttet til Svalbard og begynt som iskremselger. Jeg klandrer ikke pappa. Han gjorde bare det som var riktig, for tross alt var han veldig glad i lillejenta si. Etter dette ble det roligere rundt meg, og den lange veien til livet begynte. Det har kommet mange motbakker både i arbeidslivet og ellers, men jeg har blitt en sterkere og modigere kvinne.

Modning

Det handler om livet i alle farger og nyanser. Mine opplevelser har gjort mye med meg. I lange tider førte det til at jeg ikke stolte på andre enn de som stod meg nærmest, men også dette har jeg kommet langt med.

Mine opplevelser har gjort meg mer tolerant overfor mine medmennesker, og kan oppleve urettferdighet mot andre som en personlig krenkelse. Så får jeg heller våge å si fra når det er noe jeg mener er galt.

Hva skjedde med plageåndene? De aller fleste har jeg ikke sett på mange år, men en av dem har jeg hatt lange samtaler med. Hun har hatt det svært vondt både på grunn av egen sykdom og fordi hun forstod at hun hadde gjort meg vondt.

Jeg bærer ikke nag. Likevel har jeg mange ganger undret meg over hvorfor ikke lærerne på skolen gjorde noe. De visste veldig godt hva som skjedde.

Mestring

For noen blir det uoverstigelige senvirkninger, og vi mestrer så forskjellig. Det kommer an på støtteapparatet rundt oss og hvor skadet vi er blitt. Det er ikke rart at enkelte bukker under og havner på skråplanet. Selv har jeg vært heldig. Veldig heldig. Jeg har tross alt kommet fra det med 'hue opp og beina ned'.

Mens jeg har skrevet dette, har de vonde minnene kommet ubehagelig nær og det er ikke fritt for at det ble litt for strekt for meg. Jeg måtte til og med ta en pause for å tørke tårer. Best av alt er at jeg har en god porsjon humor og en like stor porsjon med selvironi, for ellers hadde jeg ikke kommet så bra gjennom livet. Tror jeg."

(innlegget er redigert)


 
 
SØK

KONTAKT OSS
PULS
FG31
0340 OSLO

10 SISTE MOBBING
18.11.2002 16:50
Ukas dilemma
11.11.2002 07:37
Ukens dilemma
08.11.2002 15:25
Ny mobbe-lov forplikter
04.11.2002 14:19
Ukens dilemma
04.11.2002 11:56
Slik oppdager du mobbing
04.11.2002 11:39
Tro på barnet ditt!
29.10.2002 16:33
- Vær lojal mot barnet!
29.10.2002 16:21
Alt var "feil"
29.10.2002 16:09
Altfor lang vinter

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   04.01.2009 20:16