skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Nytt på nytt  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Nytt på nytt Sist oppdatert 11:49
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Les programledernes tilbakeblikk:

Fem år med Nytt på nytt

Sist fredag kunne Nytt på nytt feire femårsjubileum. - Jeg gruer meg til pubertetsopprøret, sier Jon Almaas. Les hans og de to andre programledernes tilbakeblikk her.

Publisert 15.04.2004 16:20.
Av Geir Evensen

Det var fredag 9. april 1999 at et helt nytt program startet på NRK. Programmet het "Nytt på nytt" og skulle forsøke å lage humor ut av aviser og det som skjedde i nyhetsbildet.

Ble slaktet

Gjester i det aller første programmet var Steinar Lem og Pål Atle Skjervengen. Men mottakelsen ble mildest talt lunken, for ikke å si direkte kjølig. Under overskriften "Mageplask" slaktet Dagbladets Håkon Moslet - som i dag er musikksjef i Petre - programmet og mente at "gjetteleken rundt avisoverskrifter, kjente medietryner og hendelser framsto som uforløst, stiv og usedvanlig lite engasjerende".

Ukjent Ari Behn som gjest

Resten av landets medier stilte seg også avventende skeptisk til premieren, som hadde 558.000 seere. Dette tallet dalte til rundt 400.000 utover i den første sesongen. Nytt på nytt skapte heller ikke mange overskriftene, verken positive eller negative. Oktober 1999 var en på den tiden heller ukjent Ari Behn en av gjestene.

Seerrekord

Etter hvert fant imidlertid Jon Almaas & co. formen mer og mer, men først mot slutten av 2001-sesongen ble en million seere passert. Siden den gange har det gått jevnt og trutt oppover. Det toppet seg 14. november i fjor - den gang Anne-Kat. Hærland bokstavelig talt hadde vært ute å kjøre på Frogner. Denne utgaven av Nytt på nytt ble sett av hele 1.516.000 nordmenn - det mest sette av alle programmer i 2003.

Drømmegjester

Så godt som hele kjendis-Norge har opptrådt som gjester i Nytt på nytt. Programmet har faktisk blitt så populært at det råder en viss misunnelse blant de som ikke ennå har vært med. Blant dem finner vi blant andre toppolitikere som Kjell Magne Bondvik og utenriksminister Jan Petersen.
- Mine drømmegjester er Rimi-Hagen og Mille Marie Treschow på mitt lag mot Knut, Carl I. og og Eli Hagen, sier Anne-Kat. Hærland

- Jeg har ingen dårlige gjesteminner og er imponert over hvor flinke gjestene er til å slappe av og være seg selv. Og det selv om vi bare serverer Farris og gulrøtter før opptak, sier Jon Almaas. Vi ba ham og de to programlederne kommentere de fem årene som har gått. Her er hva de svarte:

Jon Almaas:

- Programmet har etterhvert skaffet seg veldig mange venner, og merkelig nok svært få fiender, påpeker ankermannen Jon Almaas, som forteller at han fremdeles jobber med å lære Anne Kat bordmanerer.
- Likevel hender det at hun kaster ting på meg. Blyanter, viskelær, og det som verre er. "Anne Kat., ikke kast ved bordet!", sier jeg med streng stemme. Men det hjelper ikke. Knut har derimot veldig gode manerer. Han kaster aldri.

- Nå når vi har blitt 5 år er vi ferdige med de fleste barnesykdommene. Trassalderen er vi også ferdige med. Men jeg gruer meg til pubertetsopprøret. Det kan bli ille.

Anne-Kat. Hærland:

- Jøss som tiden flyr, det virker ikke som det er mer enn fem år siden vi startet, sier Anne-Kat. I motsetning til Jon har hun ikke bare positive gjesteminner.
- Jeg tror den dårligste gjesten jeg har hatt var Flode. Misforstå meg rett, han var både hyggelig og ganske ren, men han bidro liksom ikke.

Om sitt største ønske for neste sesong, sier Anne-Kat. Hærland at hun håper det ikke kommer en eneste oppgave om Orkla.
- Apropos Orkla, har dere lagt merke til at det er tilnærmet umulig å se forskjell på norske næringslivs ledere?

- Én gang, bare én gang, skulle jeg ønske at Knut og jeg kunne bytte side i panelet. Jeg lurer så veldig på hvordan det er å sitte på lag B, sier Anne-Kat.

Knut Nærum:

- Da Nytt på nytt begynte i 1999, hadde jeg fortsatt hårfarge og jeg kunne ta i gulvet med strake bein. Fem år seinere er jeg en feiret satiriker. Mennesker i alle aldre hilser vennlig hvor jeg går, jeg har fått anledning til å gi ut bestselgende humorbøker og avisreportere spør meg hva jeg mener om norsk utenrikspolitikk, sier Knut.

Han mener han har mye å takke NRK for, som både våget å lage sin egen utgave av et obskurt britisk prateprogram og å be en ukjent tekstredaktør være fast deltaker.
- Men jeg ville heller hatt mørkt hår. Det med gulvet er ikke så nøye, avslutter Knut Nærum.

Siste saker:

 
<b>Spill Jons nyhetsquiz</b>
PROGRAMLEDERE
Jon Almaas
Anne-Kat. Hærland
Knut Nærum
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no