skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
3_1_banner  Norsk Rocks Historie
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Norsk rocks historie Sist oppdatert 11:31
SENDETIDER
Norsk rocks historie
11 ep. radio og TV
NRK1 onsdag etter kveldsnytt.
NRK P2 mandag 11:03
MUSIKK PÅ NRK
Kjøp fra NRK Butikken
Norsk rocks historie
Ansvarlig for sidene:
NRK Program riks Tromsø
Tlf: 77 66 12 00
Serien lages av
E-post:

 
Program 7 Gjør det sjøl

Harde fronter

I mars 1978 blei Oktoberbokhandelen i Tromsø sprengt med dynamitt. Året etter ble det sprengt ei bombe i Faglig 1.mai-fronts tog i Oslo. Polariseringa blant ungdommen var kraftig og militant.

Publisert 07.11.2004 20:18.
Av Erling Steenstrup

I Tromsø førte gateopptøyer i 1982 til husokkupasjoner og etterhvert til Ungdommens Hus. I Oslo førte okkupasjonen i Skippergata til etableringa av Blitz. Tilsvarende ting skjedde også i Bergen og Trondheim.

Okkupasjoner og gatekamper


Husokkupasjoner var ikke noe nytt. Ti år tidligere blei det gamle Vollanfengslet i Trondheim okkupert. Parolen var "Et sted å være!"

Samtidig var det harde kamper med politiet for å hindre riving av husene i Korsgata/Vollabakkenområdet. Også i Bergen og Tromsø var okkupasjoner en måte å kreve en boligpolitikk for ungdom og studenter på.

Det kom også til gatekamper under demonstrasjonene mot John Waynes propagandafilm "Green Berets" over hele landet, flest folk var på gata i Trondheim.

Det musikalske akkompagnementet var Stones' "Street Fighting Man" og the Who's "Won't Get Fooled Again". Noen spilte også MC5s "Kick Out the Jams"

Stø dei lokale punkarane


Punx Trondheim -79

Den samme musikalske aggresjonen lå i punken da den kom, i USA med band New York Dolls, i England med band som Sex Pistols, Clash, Sham 69 og the Damned. Musikken var rått og hardt tilhogd, og med like deler raseri retta mot samfunnstoppene som mot de musikalske dinosaurene som hadde fjerna seg fra gatene og klubbene.

I Norge var de første punkerne på venstresida politisk, Kjøtt ble gitt ut på Mai, Oktoberbokhandlene pusha platene som ikke fant distribusjon hos plateselskapene.

Men de første punkerne tok ikke diktat fra noen. Derfor møtte de også motstand av samme karakter som da norsk ungdom lot håret gro ti år før.

Som Hans Marius Stormoen har sagt det: "De måtte slite hardere enn oss for å bli behandla som opprørere. I 1963 holdt det å ikke ha slips når du skulle kjøpe øl!"

 

Historisk om rock

Den norske rockens historie blir grundig fortalt gjennom 11 dokumentarer på NRK1 og like mange radioprogrammer på NRK P2.
DEBATT
20 SISTE NORSK ROCKS HISTORIE
10 SISTE MUSIKK
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no