skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Komiprisen 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Komiprisen Sist oppdatert 22:33
 
Vaktmester'n:

- Hør her, Dan Bjørge!

Vaktmester'n, i Trond Viggo Torgersens skikkelse, har vært en folkekjær komifigur i snart 15 år. Han ble først kjent som del av Dan Børge Akerøs "LørDan", og har siden opptrådt i de forskjelligste sammenhenger.

Publisert 14.08.2001 11:28. Oppdatert 14.08.2001 16:26.
Figuren ”Vaktmester’n”, spilt av Trond Viggo Torgersen, har sin bakgrunn helt tilbake i figurer Torgersen utviklet til Halvsju, som han en tid ledet sammen med Karin Julsrud.

Opptrådte i LørDan

Som ferdig utviklet figur opptrådte Vaktmester’n først svært kort i serien ”Fire-sju-en-en” som Torgersen laget i samarbeid med Trond Kirkvaag. Imidlertid ble han først for alvor kjent for folket i Dan Børge Akerøs ”LørDan”, der Vaktmester’n debuterte som gjennomgangsfigur i nyttårsshowet i 1988. Han presenterte her en lageropprydning i Underholdningsavdelingens arkiver.

Overraskelse

- Døh, hør her 'a, Dan Bjørge!
(Foto: Odd Steinar Tøllefsen)
Torgersen gikk etter dette med på å være fast innslag i LørDan på én betingelse: ingen, ikke en gang programlederen, skulle vite hva Vaktmester’n kom til å gjøre på sending.

Overraskelsen var derfor alltid like stor, både for tilskuere og programledelse. Som den gangen Vaktmester’n hadde lagt igjen nøkkelknippet sitt i Kjell Bækkelunds flygel. Ingen skjønte hva som var galt da Bækkelund begynte å spille - og aller minst Bækkelund selv - helt til Vaktmester’n kom ut på scenen og fisket ut årsaken til alt bråket, og sendingen kunne fortsette som planlagt.

Komplett anarki

Vaktmester’n er den sære typen på jobben som aldri gjør noe, annet enn å blande seg inn i andres saker ustanselig. Han er en person som ikke føler seg underordnet noen, og som intuitivt anser at alle andre er avhengig av ham – noe alle som har ment seg selv smartere enn sjefen skulle kunne kjenne seg igjen i. Der Vaktmester’n kommer inn, er anarkiet bestandig komplett. Han er personen som gjør at ingen kommandolinjer fungerer, og at ingenting blir gjort.

Gjensyn til neste år?

I dag hviler Vaktmester’n for det meste i dypet av NRKs mangslungne irrganger, og det er sjelden noen ser ham – selv om han fremdeles hever en anstendig lønn. Imidlertid kan man nære et visst håp om at han vil komme til å innfinne seg på nytt når Torgersen lager ny programserie for NRK til neste år. For det er vel lite trolig at Vaktmester-delen av Trond Viggo vil være helt fornøyd med resultatet før han har fått satt sitt svært personlige preg på det.

Av Ulrik Rongved Amundsen


 
5 SISTE KOMIPRISEN
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no