skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Historien om Norge 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Historien om Norge Sist oppdatert 11:26
Prosjektleder for
Historien om Norge:
For hjelp, kontakt
Publikumsservice
Telefon 815 65 900

 

Disse laget serien

Storserien "Historien om Norge" er laget av produksjonsselskapet Rubicon TV, i samarbeid med NRK.
Produksjonen bød på både overraskelser, glede, slit og stabaser. Kanskje kommer ytterligere åtte episoder i serien.

Publisert 21.10.2003 08:56.
Fotograf Tor J. Lund under innspillingen av TV-serien "Historien om Norge" på Sørøya like ved Hasvik i Vest-Finnmark. Foto: Rubicon TV

Karsten Alnæs under innspillingen av serien i Oppdal i Sør-Trøndelag.Foto: Rubicon TV.
Programleder og forteller er Karsten Alnæs, og seriens produsent er Marc Åkerblom. Manus er basert på Karsten Alnæs store historiske serie "Historien om Norge". Alnæs har også skrevet manus til TV-serien, sammen med medforfatter Jan Toreg.

Kanskje runde 3

Rubicon TV startet innspillingen i oktober 2000. Åtte episoder ble gjort ferdig for sending våren 2003, mens de siste åtte av seriens hittil 16 episoder,ikke var ferdig innspilt før i mai i år. Det er mulig at det blir laget ytterligere åtte episoder, forteller produsent Marc Åkerblom.

Produksjonsteamet, Åkerblom, Alnæs og fotograf Tore J. Lund, reiste over hele landet, fra Lillesand i sør til Vardø i nord-øst. De har vært i alle fylker unntatt to. Men de to siste fylkene vil få besøk av filmteamet, slik at hele landet blir dekket om serien blir forlenget, lover Åkerblom.

Det er også laget en mengde originale tegninger som illustrerer steder, hendelser og episoder i serien. Disse er laget av Esther M. Bjørneboe.

Skrelte av mytene

Det er første gang Rubicon TV lager noe lignende. Arbeidet har vært enormt krevende, og det har kostet mye både i innsats og penger. Vi mener resultatet er blitt et kvalitetprodukt, sier Åkerblom.

Det også har vært en stor utfordring for alle de involverte å sikre historisk korrekthet i den store serien. Karsten Alnæs har væt i kontakt med et stort antall historieeksperter for å sikre at historiene fremstår så nær sannheten som mulig.

- For meg som produsent var det i blant fristende å gi etter for alle de fargesterke mytene som lever i folkedypet. Historie kan jo væra ønsketenkning også. Myten om Olav den Hellige er jo et eksempel på det, smiler Åkerblom.

- Men samtidig er det veldigt tillfredstillande å skjære bort disse mytene, og erstatte den med seriøse fakta basert på ekspertise og ny forskning. På denne måten får vi også fortalt en mer korrekt historie, der løse sagn og myter er vasket bort.

Marc Åkerblom, Karsten Alnæs og Jan Toreg. Foto: Rubicon TV.

Jakten på "sannheten"

tabaser og En annan stor utfordring for filmteamet var de mange og lange reisene rundt om i landet. Reisene foregikk med bil fullastet med kamerautstyr, og mange opptak var meget stabasiøse.

Teamet var nøye med å gjøre alt riktig, og ikke jukse til TV-bildene. Ofte kom de forbi steder som ville vært perfekte for filming, men som ikke var historisk korrekte.

- Ja, da var det bare å reise videre til det historisk rette stedet, selv om det betød kjedeligere TV-bilder. Det kunne være frustrerende for oss, men det veies opp av vissheten om at vi ikke har tatt slike "snarveier" for å pynte på det visuelle, sier produsent Åkerblom.

Da teamet skulle filme i Finnmark, og manus tilsa dramatiske bilder av storhavet med uvær og storm, ble de møtt av havblikk. Da var det bare å vente.

Detektivarbeid og puslespill

Det mest spennende på reisene var alt detektivarbeidet som skjer underveis, sier han. De mest bortgjemte småstedene og nøyaktig posisjoner for filming, kan ikke finnes ved ren research fra hjemmeredaksjonen på forhånd.

Et eksempel var å finne den nøyaktige plasseringen hvor slaget ved Fimreite i Sogn sto. Her fikk Åkerblom & co hjelp av lokale krefter på stedet.

Følte historiens vingesus

Iblant beveget teamet seg på virkelig gjengrodde stier. Da de var på jakt etter husmannen Lars Hanssens husmannsplass i skogen ved Hole i Buskerud, satte de føttene der folk ikke hadde trådt på lang, lang tid - Da følte vi "historiens vingeslag" ekstra sterkt, forteller Åkerblom.

- Å være nysgjerrig er veldig viktig, å aldri gi opp, for målet ligger jo der. Ved hjelp av kart, lokale kjentfolk, utallige telefonsamtaler, fagkunnskap og resonneringsevne, pluss en god dose tålmidighet, fant vi til slutt fram.

Stordalsholmen på Sunnmøre der Marit Bjørdal ble henrettet som heks for 300 år siden. Foto: Rubicon TV.

Heks og havari

Likevel støtte teamet på store vansker i blant. Hekse-episoden er et eksempel.

- Vi var på vei til Stordal i Sunnmøre för att göra ett opptak på retterstedet der Marit Bjørdal ble henrettet og brent som heks. Ved ankomst til Stordal fikk vi høre at retterstedet ikke ligger i Stordal, men ute på en holme, langt inne i fjorden.

- Da var det bare å improvisere. Vi fikk hjelp av en pensjonert fisker med det som må ha vært Sunnmøres minste fiskebåt. Vel ute i fjorden springer båten lekk av tyngden på TV-teamet og alt utstyret.

- Båten tar inn mye vann og både mannskap og TV-team må trå til med pumper og øsekar. Båten holdt seg flytende fram til holmen, og de planlagte opptakene kan gjøres.

I mellomtide får fiskerne tilkalt en bror med en noe større båt, som sikrer trygg befordring tilbake til Stordal.

Svensken ble sjarmert!

- Men de fleste reisene var langt fredeligere. De var rene natursafarier, og opplevelsene sto i kø. Fra Hjartdal i Telemark, over Valdresflya til indre Bjørdal på Sunnmøre, og videre til Oppdal i Sør-Trøndelag. Her får man etter min mening oppleve verdens vakreste natur med fjell og fjorder. Og hundrevis av geiter som ligger i veien og bryr seg lite med farende folk!

Å få treffe lokalbefolkningen, mange utrolig hjelpsomme, og med de mest fantastiske dialeker, var en stor opplevelse, sier svensken som har gjort nordmann av seg. Åkerblom kom til Norge som produsent for Rubicon TV, etter TV-utdannelse og regierfaring fra Sverige og England.

Historieinteressen har vært en drivende faktor, og med oppdraget i Rubicon TV, stemte det meste. Nå håper han bare at han skal få sjansen til å lage de siste åtte episodene av "Historien om Norge".

Av Signe Karin Hotvedt

Siste saker:

 
10 SISTE HISTORIEN OM NORGE
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no