skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Frokost-TV 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Frokost-TV Sist oppdatert 09:26
Spørsmål i forbindelse med nettsidene rettes til

 
Mat i Frokost-TV

Bent Stiansen gjester Frokost-TV

Bent Stiansen var den første fra Norge til å vinne gull i det prestisjefylte Bocuse D’or. I dag var han gjest i Frokost-TV.


Publisert 23.02.2006 17:10. Oppdatert 27.02.2006 09:38.

Av Cynthia Wamwayi

- Italiensk mat består av rene smaker og ferske råvarer. Mye olivenolje og pastaretter, som kjent, men også en tendens til å lage mange forskjellige småretter til et måltid, sier mesterkokken.

I dag var det nettopp italiensk mat som sto på menyen. Nærmere bestemt helstekt landkylling spekket med parmaskinke og salvie, servert med rotgrønnsaker og gnocchi med parmesan.

Tidlig krokes som god kokk skal bli

Bent Stiansen ble født i Arendal i 1963. Allerede som 6-åring begynte han å interessere seg for kokkekunst. På den tiden var han ofte med faren til båten der han arbeidet. Mens faren var travelt opptatt med å jobbe, var den unge gutten midt opp i en kulinarisk oppdagelsesferd. Han fant nemlig veien til kjøkkenet på båten, og dermed var ilden tent. Senere fikk han utløp for denne interessen ved å hjelpe til på kjøkkenet hjemme.

- Jeg lagde god, tradisjonell norsk husmannskost til familien nesten daglig, fram til da jeg begynte i kokkeskole, sier han.

Yrkeskarrieren tok Stiansen fatt på som 15-åring, da han begynte på Arendal kokk- og stuertskole. Deretter gikk han i kokkelære på Hotel Continental I Oslo, stedet der han senere ble kjøkkensjef.

Opphold i Frankrike

Før Bent kunne slå seg til ro med det han hadde lært så langt måtte han, som de fleste andre mesterkokker, legge tilbake et kort studieopphold i verdens kulinariske hovedstad, Frankrike. Nærmere bestemt i Alain Chapel, utenfor Lyon.

- Der tillegnet jeg meg nye kunnskaper om matlaging, sier han.

Naturligvis har dette satt sitt preg på måten han lager mat på. Selv beskriver han den som en salig blanding av ”norske råvarer og fransk-europeiske teknikker”.

Etter at Stiansen kom tilbake til Norge klatret han raskt i rangstigen. Først ble han kjøkkensjef i Annen Etage, Hotel Continental, bare 23 år gammel. Så besatte han samme stillingen hos Refnes gods, og senere i De Fem Stuer, Holmenkollen Park Hotel Rica.

- Selv om jeg bare var 23 år da jeg først tiltrådte i stillingen som kjøkkensjef, så hadde jeg talent nok, og var vant med å ta ansvar. Jeg var også hele tiden sugen på å lære nye ting, og å utvikle meg.

Gull i Bocuse D'or

Dette suget førte Stiansen til en sti ingen andre nordmann hadde gått i. I 1993 tok han med seg hjem tittelen ”verdensmester i kokkekunst” fra årets Bocuse D’or, som er det uoffisielle kokke-VM.

Hvordan var det å få en slik pris?

- Det var veldig stas. Man får jo ry for å være en god kokk, og det å få annerkjennelse for det man brenner for er alltid hyggelig.

I ettertid har mesterkokken holdt koken gående ved å drive den Guide Rouge-bestjernede gourmet-restaurant, Statholdergaarden, som han åpnet i September 1994. I tillegg reiser han mye, noe som har resultert i en kulinarisk koffert i bokform, og en oppskriftsbok inspirert av det fjerne øst.

Kokkemesteren Bent Stiansen
- Bøkene Stiansens kulinariske koffert og Bent Stiansen til hverdags, ble til som resultat av en drøm jeg hadde gått med i mange år, men ikke hadde tid til å skrive, sier han.

Gir familien æren

Familiemannen gir familien æren for at han har oppnådd så mye her i livet.
- Jeg har en liten men godt spleiset familie. Min kone Annette er en stor inspirasjonskilde, mens datteren vår Natascha var den som smakte på alle eksperimentene vi hadde hjemme, avslutter Stiansen.


 
DAGENS HØYDEPUNKTER

Programlederne

Brita Garden, Pål Thoresen, Petter Nome og Cille Biermann er de fire morgenvertene denne høsten.

10 SISTE FROKOST-TV
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no