skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Først og sist  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Først & sist Sist oppdatert 09:23
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Først & sist, fredag 17. februar:

Antony og Ibsen til Skavlan

Mens norske utøvere jakter gull i Torino, har Antony & The Johnsons allerede innkassert mange priser for sin siste plate. I kveld kan du høre gullstrupen i Skavlan, med Ibsen-forfatter Ivo de Figueiredo og SAS-sjef Jørgen Lindegaard som andre gjester.

Publisert 10.02.2006 16:13. Oppdatert 17.02.2006 11:43.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Leif Gjerstad

Selv om Antony platedebuterte så langt tilbake som i 2000, var det i fjor han eksploderte på den internasjonale stjernehimmelen.

Hans album ”I Am a Bird Now” skilte seg definitivt klart ut i fjorårets platebunke, og ble belønnet med en mengde superlativer og priser rundt om i verden, blant annet Storbritannias prestisjefulle Mercury Music Awards.

Antony & The Johnsons album "I Am a Bird Now ble av mange kåret til "årets beste plate" i 2005.
Også her hjemme scoret han høyt, ikke minst da 60 musikkjournalister i Nye Takters årlige avstemning kåret Antony & The Johnsons ”I Am a Bird Now” til årets album.

Årsaken til det finner vi framfor alt i Antonys engleaktige og såre soulstemme, og hans evne til å skape stemninger som oser av skjør skjønnhet, tristesse og melankoli.

En av de som har oppdaget den androgyne artistens talent er Lou Reed, som har brukt Antonys stemmeprakt både på plate og turné - foruten at han selv har medvirket på den siste plata til kveldens Skavlan-gjest.

Ibsen-forfatter

Ivo de Figueirido har brukt de tre siste årene av sitt liv til Ibsens liv. I kveld kan du treffe ham hos Skavlan
Til kveldens program kommer også historikeren Ivo de Figueiredo som nylig er kommet med "Henrik Ibsen - Mennesket", første bind av to i hans omfattende biografi om vårt litterære nasjonalikon.

de Figueiredo fikk forespørsel fra forlaget Aschehoug om å skrive den nye, store biografien om Ibsen. Ifølge ham selv takket han ja "i mangel på bedre vett", og har siden brukt de tre siste årene på å gå inn i Ibsens liv og deretter formidle det han fant til oss.

I det første bindet har han gitt oss beretningen om Ibsens liv fra barndommen og fram til gjennombruddet med "Brand" og "Peer Gynt". Mens han i kveld gir oss mer om Ibsen og seg selv i "Først & Sist".

Trøbbel i SAS

Mye trøbbel for SAS-sjef Jørgen Lindegaard de siste ukene. (Foto: Scanpix)
Mens de Figuerido har fått mye positiv oppmerksomhet i det siste, skulle nok Jørgen Lindegaard gjerne sett at oppslagene om ham og selskapet han sjefer hadde vært av en litt annen karakter.

For ingen av oss har vel kunnet unngå å registrere alt bråket rundt SAS og flygeraksjoner, med innstilte fly, store forsinkelser og frustrerte passasjerer som resultat. I kveld kan du høre Lindegaards versjon hos Skavlan.

Gjester programmet gjør også den svenske legen og forfatteren Stefan Einhorn. Han er aktuell med boka "Kunsten å være snill", og - snill som han er - vil han gjerne dele med seg av sin kunnskap om dette til Først & sist-publikummet.

Siste saker:

 
PROGRAMLEDER
Fredrik skavlan bannerliste høyre
SKRIV TIL OSS
Send oss gjerne en epost med ris og ros, saker du vil ta opp, kommentarer til programmet eller annet du har på hjertet.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no