skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1 toppbanner Stemmer fra NRK
Her er du: NRK.no > Programmer > Stemmer fra arkivet > Stemmer fra NRK Sist oppdatert 21:36
 

Hovig, Ingrid Espelid

Fjernsynskjøkkenets "grand old lady" intervjues på 70-årsdagen.

Publisert 13.12.2005 16:09. Oppdatert 19.08.2008 13:08.
Om Hanna Winsnes. 2.17 min.
Sendedato: 1989.08.23
Programleder: Tretterud, Hilde

Intervju i Ukeslutt i forbindelse med 70-årsdagen. 3.50 min.
Sendedato: 1994.05.28
Programledere: Kvadsheim, Anne + Hartgen, Alf


Hovig, Ingrid Espelid, f. 1924

Husker du dama som jukset på fjernsynet? ”Så jukser vi litt”, sa hun uten å skamme seg. Og så hentet hun helt åpenlyst fram et fat eller ei gryte som var laget på forhånd. Før opptaket av programmet begynte. Var det å jukse på ordentlig – eller?
Husker du ”Fjernsynskjøkkenet”? Det ble sendt i 26 år, mellom 1970 og 1996. Mange som ikke var interessert i å lage mat syntes det var kjedelig. Likevel er det en av de mest sette programposter i fjernsynets historie. Dama, som heter Ingrid Espelid Hovig og ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen, er kanskje den personen i norgeshistorien som har hatt størst betydning for befolkningen – og for deg – når det gjelder kostholdet her i landet.
Ingrid hadde aldri ei brusflaske stappfull av sukker på kjøkkenbenken sin. Eller en hamburger for den saks skyld. Men hun hadde persilledusken! Hun pyntet de fleste matretter med en kvast persille. Den ble et symbol på det som var sunt å spise. Ingrid Espelid Hovig klarte å få mange norske kvinner – og menn(?) – til å skjønne at sunn mat ikke var kjedelig mat og at fisk er deilig!
Lenge før ”Fjernsynskjøkkenet” kom på lufta rekte hun land og strand rundt for en organisasjon med det skremmende navnet Opplysningsutvalget for fisk. I leksikon står det at det neppe finnes noen som har renset flere sild på offentlige steder enn Ingrid. Hun var med andre ord forut for sin tid, for i dag sier jo alle ernæringseksperter at fisk, og kanskje særlig den fete silda, er det lureste vi kan spise.
Ingrid hadde også gått på kurs i Paris og lært seg fransk kokekunst. Og etter hvert som hun fikk konkurranse fra yngre og mer internasjonalt orienterte fjernsynskokker, serverte hun både franske patéer og herlige retter med hvitløk.
Hun har selvfølgelig skrevet en haug med kokebøker. Hun har fått mange priser og i 1994 fikk hun en pris av selveste Kongen. Da ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden.

Skrevet av Gøril Strømholm

LENKER
Siste saker:

 
 
20 SISTE STEMMER FRA ARKIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no