skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1 toppbanner Stemmer fra NRK
Her er du: NRK.no > Programmer > Stemmer fra arkivet > Stemmer fra NRK Sist oppdatert 21:36
 

Nielsen, Otto

Foto: Sverre Bergli
Foto: Sverre Bergli
Otto Nielsen jobbet i NRK allerede på 30-tallet. Her er et eksempel på tidlig NRK-humor. Mest kjent er kanskje tida i "Søndagsposten".

Publisert 10.06.2003 13:03. Oppdatert 19.08.2008 12:41.Søndagsposten 20 år. 3.31 min.
Sendedato: 1939.01.30

Otto Nielsen intervjuer lydtekniker. 6.41 min.
Sendedato: 1977.10.09

Otto Nielsen (1909-82)

Under den tyske okkupasjonen av Norge 1940-45 drev trønderen Otto Nielsen – som mange andre gode nordmenn – med illegalt arbeid. Det skulle han ikke ha gjort. Han ble oppdaget, tatt til fange i 1943 og satt i konsentrasjonsleiren Grini, ikke langt fra hovedstaden. I denne penible og spente situasjonen inspirerte sangeren, musikeren og forfatteren Nielsen sine fangekamerater til musikkframførelser og revyforestilling. Han hentet fram sin svarte humor og skapte ei låt som den dag i dag hører til den norske viseskatten: ”Det har vi, det har vi, det har dem næggu’kke ute, nei, det må være utrivelig, der ute i det fri".

Da han i juni 1979 fylte 70 år og gikk av med pensjon etter nesten 50 år i NRK, påsto han til avisa VG at han, Otto Nielsen, hadde en innebygd evne til ikke å ta ting alvorlig. Det var selvfølgelig ren fleip. Humor og satire er alvorlige saker, og det viste Otto Nielsen mang en gang. I 1966 sjokkerte han lytterne av Søndagsposten i NRK med å synge sin krasse visetekst ”He is dead, but he won’t lie down”. Teksten henspilte på de nynazistiske tendensene i Vest-Tyskland. Melodien hentet han fra en gammel Trondheimsrevy, "Næmesis", som var en protestrevy mot Hitler-regimet.
Otto Nielsen var redaktør av Søndagsposten i NRK radio i 22 år og i programpostens Viseverksted alte han opp den ene visekunstneren etter den andre: Erik Bye, Alf Prøysen, Birgitte Grimstad, Vidar Sandbeck, Lars Klevstrand, Stein Ove Berg, Kari og Ola Bremnes. Norsk Biografisk Leksikon skriver at han som redaktør av dette radioprogrammet var ”en av kulturlivets viktigste bakmenn”.
Mange av Otto Nielsens tekster og melodier er blitt folkeeie, som det heter. For eksempel ”Pappan te Tove Mette”: "Og så sa jeg: -Trekk inn geipen og haka! Vi er med på show hvor vi skal ta kaka! Da bukka’n og fulgte oss helt bort tel trappa, k’sant Tove Mette? Jo’a, pappa.”

Skrevet av Gøril Strømholm

LENKER
Siste saker:

 
 
20 SISTE STEMMER FRA ARKIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no