skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1 toppbanner Stemmer fra NRK
Her er du: NRK.no > Programmer > Stemmer fra arkivet > Stemmer fra NRK Sist oppdatert 21:36
 

Waage, Gry

Gry Waage fikk pris for serien "Grys landskaper". Her er et eksempel fra et besøk i Bohuslän.

Publisert 27.05.2003 09:11. Oppdatert 21.08.2008 10:13.
Intervju med Inger Hagerup på 75-årsdagen. 2.13 min.
Sendedato: 1980.04.13

Reportasje fra Det åpne Teater i Oslo. 2.43 min.
Sendedato: 1990.10.06

Fra Marstrand i Sverige. 2.23 min.
Sendedato: 1992.12.16

Født 3.6.1922 i Oslo. Datter til dikteren Gunnar Reiss-Andersen.

Det er sagt om henne at hun har Skandinavia som sitt hjemland. Har bodd lange perioder i Sverige og Danmark og snakker svensk og dansk flytende. I sitt allsidige journalistiske og kulturelle virke har hun vist seg som en ekte nordist med store kunnskaper om alle de nordiske lands historie, språk, litteratur og teater. En varm forkjemper for skandinavisk kultursamarbeid.

Som ung student var hun aktiv i motstandsbevegelsen under krigen og måtte til slutt flykte til Sverige. Studerte nordisk språk, litteratur og teaterhistorie i Lund, Stockholm og København. Teater har vært en av hennes hovedinteresser, og hun har vært aktiv i en rekke friteater-grupper og dokketeater.

Hennes lange og meget allsidige radiokarriere begynte allerede som 12-åring. Barnetimens "Onkel Lauritz" oppdaget hennes fortellertalent etter et innslag i "Husmorens fem minutter", der hun fortalte levende om kostholdet under en speiderleir.

Hennes mor, Lizzie Waage, arbeidet for øvrig i bladet "Hallo-Hallo", senere Programbladet, sammen med blant andre Lille Graah.

Fast medarbeider i NRK ble hun likevel først i 1974, da hun ble knyttet til Opplysningsavdelingen med Hartvig Kiran som sjef. Gry Waage er blitt omtalt som et ekte "radiofenomen". Blant hennes kjennetegn er stor allsidighet, og hun har hatt en sjelden evne til å kombinere store kunnskaper med humor og veltalenhet.

En av hennes uttalte målsettinger har vært å "få folk til å tenke selv". Hun fortsatte for øvrig med aktivt radioarbeid lenge etter nådd pensjonsalder.

Blant faste programposter med Gry Waages stempel vil mange huske kulturmagasinene "Ophelia", "Askeladden" og "Salong Gry". Hun var også en skattet morgenkåsør i en årrekke.

I 1993 fikk hun (sammen med Jorunn Hope) Nordisk Råds journalistpris for programserien "Grys landskaper", som ble til etter omfattende reportasjereiser i Sverige og Danmark.

Gry Waage har skrevet bøker med lokalhistorisk utgangspunkt i fødebyen Oslo:
"Oslo i fest og glede" (1994) og "Fra Konglungen til Padda" (om øyene innerst i Oslofjorden). Hun har vært sterkt engasjert i og ofte kritisk til sider ved byutviklingen i hovedstaden, og er en mye brukt foredragsholder.
I 1999 fikk hun Oslo Byes Vels ærespris "Bypatrioten".

Hun var også ansvarlig for "Norge rundt på verseføtter" - en diktantologi Bokklubbens lyrikkvenner ga ut i 1986.
LENKER
Siste saker:

 
 
20 SISTE STEMMER FRA ARKIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no