OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Samfunn

Her er du: NRK > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet > Samfunn

Oppdatert 28.06.2005 14:08

SAMFUNN

Kvardagsliv - banner
 

Japansk tyfongenerasjon på skolebenken

Publisert 08.01.2001 19:45 - Oppdatert 28.03.2001 09:42

Enkeltindividet har dårlige kår i den japanske skolen. Dette kan endre seg. Mentaliteten til den unge generasjonen passer rett og slett mindre og mindre med mentaliteten som regjerer i klasserommet.Japan er kjent for sitt høye nivå i skolen. I internasjonale tester pleier japanske elever å oppnå fremragende resultater. Men høye selvmordstall og andre problemer, som for eksempel aggressiv mobbing, har også heftet ved den japanske skolen.

Mike Fuyokuji (27) er opptatt av problemene i det japanske undervisningssystemet. Han er lærer på en skole i Tokyo og har skrevet flere artikler om japansk skolepolitikk.

Ny generasjon må til

På sett og vis tilhører han selv det han kaller ”tyfongenerasjonen” i Japan. Mike tror problemene i den japanske skolen ikke vil løses før den gamle generasjonen med strenge lærere byttes ut.

- I USA tør elevene å spørre lærerne dersom de lurer på noe. Lærerne og elevene er venner. Men i Japan er det mye mer formelt, sier Mike, som egentlig heter Hideki. Selv har han vært et år i USA og hentet inspirasjon derfra:

- Jeg ber aldri elevene mine om å pugge noe. Jeg er mer opptatt av hvordan de kan anvende kunnskapen. Men i så måte er nok mitt undervisningsopplegg snarere unntaket enn regelen.

Jumboplass i engelsk

Mike mener redselen for å snakke fritt i klasserommet,for å stikke seg ut, hemmer den japanske skolen. Han peker på at japanere generelt er dårlige i engelsk, fordi de ikke oppmuntres til å diskutere på engelsk. Derfor oppnår japanske elever ikke bare ”fremragende resultater” i internasjonale tester: I en engelskkonkurranse som nylig ble avholdt, med deltakere fra 189 FN-land, kom japanske elever på 180. plass.

Til nå har den japanske undervisningsmodellen sørget for å utdanne nyttige mennesker til Japans gruppebaserte industri og nærlingsliv. For tradisjonelt har Japan satt gruppen over individet. Mye tyder på at denne tankegangen bør revurderes.

I boken Foran det 21. århundre hevder den amerikanske historikeren Paul Kennedy at Japan kanskje er det landet i verden som er best rustet for fremtiden. Men så fortsetter han: For å mestre dette århundrets utfordringer, og ikke minst den globale IT-økonomien, holder det neppe å bare å fortsette produksjonen av puggende roboter som repeterer fakta. Japan må utvikle kreative, fleksible og selvstendige individer og ikke minst karismatiske politiske ledere på linje med Bill Clinton og Tony Blair. Det siste kan bli vanskelig:

- Jeg diskuterer aldri politikk med vennene mine. Vi føler at politikken er en fullstendig lukket verden for oss, sier Mike.

For hva og hvem studerer vi?

Det klassiske synet på det japanske samfunnet har vært at Japan er hierarkisk. Denne tanken er nesten eksemplarisk uttrykt i en av biblene for mange Japan-kjennere, sosialantropologen Chie Nakanes Japanese Society. Men i dag er Japan på vei mot en mer multipolar og horisontal samfunnsstruktur. Mens japanske politikere i tiår tilsynelatende har neglisjert utfordringene i den japanske skolen, setter Mike sin lit til at forandringene vil presse seg frem innenfra. Oppgitt sier han:

- Vi studerer og studerer, og vi jobber hardt. Men av og til lurer jeg: For hva og hvem er det vi studerer? For foreldrene våre? For samfunnet? Vi blir fortalt at vi må studere, men vi vet ikke hvorfor. Vi har ingen helter, ingen forbilder som kan vise oss veien. Generasjonen vår er rastløs. Den kan komme til å feie over Japan som en tyfon. Og det er kanskje det farligste: En tyfon uten mål.


Av Christian Kjelstrup
Sånn er livet, NRK P2, 24.november 2000
Reprise 28.mars 2001


LENKER
 • Les også: Japan ved et veiskille 
 • Langsomhet er mangelvare i Japan 


 •  
   
  SØK

  Brennpunkt -banner
  Banner Sånn er livet 140
  Banner Helge Ingstad 140
  10 SISTE SAMFUNN
  13.06.2002 13:16
  "Skikk og bruk"
  11.06.2002 12:11
  Makt og flerkultur
  05.06.2002 13:15
  Kjønnsroller
  28.05.2002 11:29
  Her eller der
  13.03.2002 14:33
  Fra Cuba til Mekka
  26.11.2001 15:04
  Vinlandet Norge?

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 12:12