OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Samfunn

Her er du: NRK > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet > Samfunn

Oppdatert 28.06.2005 14:08

SAMFUNN

Kvardagsliv - banner
 

Kidnappingsfaren like stor

Publisert 14.12.2000 09:49 - Oppdatert 18.01.2001 10:12

Kai Tømmerås, som er svogeren til den drepte Heidi Sørli, har egenhendig drevet det meste av jakten på Sørlis drapsmann.
Kai Tømmerås, som er svogeren til den drepte Heidi Sørli, har egenhendig drevet det meste av jakten på Sørlis drapsmann.
Kosovoalbaneren Arsim Istrefi, som har tilstått det grusomme drapet på Hurum-kvinnen Heidi Sørli i 1996, er fortsatt på frifot – nesten fire måneder etter at Brennpunkt sporet ham opp i Kosovo. Politiet i Drammen sier at kidnappingstrusselen mot Istrefis datter i Norge fremdeles er like stor.

I de fire årene som har gått siden drapet, har fosterfamilien til Istrefis datter levd i konstant frykt for at Arsim Istrefi skal returnere til Norge og ta med seg datteren med makt. Politiet har tidligere betegnet kidnappingsfaren som høyst reell.

- Vår trusselvurdering er fremdeles den samme. Vi mener fortsatt at det eksisterer en reell kidnappingsfare, sier politiinspektør Dag Einar Lyngås ved Drammen politidistrikt.

Tilsto og rømte

Brennpunkt fortalte i september om den rystende drapssaken, der den 30 år gamle Heidi Sørli ble drept med nesten 40 dype knivstikk i julen 1996. Det eneste vitnet til det brutale drapet var tre år gamle Victoria – datter av Heidi Sørli og Arsim Istrefi. Kort etter drapet ringte Arsim Istrefi selv til politiet og tilsto. Likevel greide han å komme seg ut av landet. I løpet av de fire årene som har gått siden ugjerningen har politiet av ukjente årsaker brukt minimalt med ressurser for å pågripe Arsim Istrefi.

Etterforsket selv

Brennpunkt filmet Arsim Istrefi i hjembyen Vucitrn i Kosovo der han i dag arbeider for den internasjonale militærstyrken i provinsen. Samtidig avdekket svogeren til Heidi Sørli, Kai Tømmerås, at norsk politi ikke hadde bedt FN-politiet i Kosovo om å spore opp og arrestere Istrefi. Kai Tømmerås har på egen hånd gjort store deler av det som skulle vært politiets arbeid i jakten på Arsim Istrefi. Han er fremdeles svært frustrert over politiets unnfallenhet.

- Først etter at programmet gikk har politiet i Drammen satt i gang med å oversette saksdokumentene til albansk – noe de selvsagt burde ha gjort for mange år siden. Jeg opplever tregheten i politiets arbeid som utrolig frustrerende. Det virker som om de overhode ikke har tanke for den ekstreme situasjonen både vi og Victroria befinner oss i, sier han.

Tømmerås har anmeldt tidligere politimester i Drammen Knut Mikkelsen, og politiinspektør Dag Einar Lyngås til Politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO) for grov tjenesteforsømmelse i forbindelse med etterfrskningen av Istrefi-saken.

Til Brennpunkt sier Dag Einar Lyngås at han har forståelse for Kai Tømmerås frustrasjon.

- Det er sikkert ting i denne saken som vi i Politiet kunne løst på en annen måte. Men jeg er ikke sikker på at sluttresultatet – en eventuell utlevering av Istrefi – ville blitt annerledes uansett, sier han.

De siste ukene har drammenspolitiet arbeidet med oversettelse av saksdokumenter, med en hastighet på seks sider pr. dag. Til nå har politiet brukt mer penger på oversettelsen enn de har brukt på resten av etterforskningen sammenlagt.

- Slik det ser ut nå håper jeg å kunne sende fram en innstilling til statsadvokaten før nyttår, sier Lyngås.

Ståle Hansen, Brennpunkt


 
 
SØK

Brennpunkt -banner
Banner Sånn er livet 140
Banner Helge Ingstad 140
10 SISTE SAMFUNN
13.06.2002 13:16
"Skikk og bruk"
11.06.2002 12:11
Makt og flerkultur
05.06.2002 13:15
Kjønnsroller
28.05.2002 11:29
Her eller der
13.03.2002 14:33
Fra Cuba til Mekka
26.11.2001 15:04
Vinlandet Norge?

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   22.12.2008 04:38