skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 
Samleside: BØKER SOM FORANDRET OSS:
Tanke og Tendens:

Fleksibilitetens pris

Richard Sennet
Som arbeidstakere er det forventet at vi skal kunne omstille oss raskt etter bedriften og kundenes skiftende behov. Men hvor fleksible kan vi egentlig bli? Hva gjør kravet om fleksibilitet med oss som mennesker, spør den amerikanske sosiologen Richard Sennet.

”Det er på tide med en revolusjon…”

Mary   Wollstonecraft
Kvinner er arvinger i rett nedadstigende linje til naturens første smukke defekt - skjønnhetens diktatur. Det er på tide med en revolusjon i kvinners væremåte. Skrev feministen Mary Wollstonecraft i 1792.

Tanke og Tendens:

Intet nytt fra Vestfronten

Erich Maria Remarque
Intet nytt fra Vestfronten handler om krigen som skulle ende alle kriger. I stedet startet den et av de blodigste århundrer. Kanskje romanen den si oss noe og krig og fred i dag også?

Tanke og Tendens:

Fortsatt brennende aktuell

Dersom amerikanske collegestudenter hadde fått velge president i 1969, ville forfatteren Kurt Vonnegut vunnet valget. Da - som nå - var KRIG det store stridsspørsmålet, og Vietnamkrigmotstandere jublet da Vonnegut ga ut anti-krigs-boka "Slaktehus 5 - eller Barnekorstoget".

Vin, skinkestek og syfilis

Bli med til 1920-tallets København: Her er portvin og fulle journalister, skinkestek og syfilis - og en mann som går til grunne: Romanen er "Hærværk" av Tom Kristensen.

Empire strikes back

"Vår tids kommunistiske manifest" ble boka kalt da den kom ut for tre år siden. Men til forskjell fra de 50 sidene til Marx og Engels, har radarparet bak Empire brukt hele 500 sider på å analysere vår tids verdensorden. Og de formidler også håp om at en forbedring er mulig.

Katharina Blums tapte ære

I en tid som preget av mediekritikk, bør romanen Katharina Blums tapte ære fra 1974 gjøres til obligatorisk lesning. Boka om avisofferet Katharina Blum er nobelsprisvinner Heinrich Bölls mest kjente roman. Selv var Böll fortrolig med stoffet.

Imperalisme og galskap

Sånn er livets bokbilag Tanke og tendes valgte seg ut en mandag Joseph Conrads roman "Mørkets Hjerte". Aftenposten skrev for litt siden at det er ny interesse for denne korte boka. Nå med krig mot Afghanistan og kanskje mot Irak, kan man vel si at der er ny intresse for imperialismen også.

Ikkevold - bedre enn sitt rykte?

Gandhi, Martin Luther King,arbeiderbevegelsens streiker, studentene på Den himmelske freds plass – alle er eksempler på at fredelige demonstrasjoner kan gi resultater.

Pierre Bourdieu (1930-2002)

Den rette smaken

Pierre Bourdieu var ein av dei få som i kvar epoke skriv seg inn i historia, og det er blitt sagt at tek ein Bourdieus samfunnsanalyse på alvor, får ein aldri meir fred.

FLERE SAKER

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no