Salmer til alle tider 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Salmer til alle tider
 
 

Sigvald Tveit jubilerer

Sigvald Tveit har en egen kjærlighet til negro spirituals. Han har vært aktiv med i Freedom Qartet helt fra starten for over 30 år siden. Der er han pianist og arrangør. Arrangør har han også vært for plateselskaper og NRK. Nå fyller han 60 år.

Publisert 11.03.2005 14:02. Oppdatert 11.03.2005 14:06.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Helge Helgheim

Selv regner han seg ikke blant Norges fremste komponister, men kvantitativt er det ikke mange som slår ham. Med smått og stort har han passert 2000 verk i TONOs register.

Det er en allsidig og meget dyktig musikker som i morgen, mandag 14. mars, fyller 60 år. ”Salmer til alle tider” gir en aldri så liten musikalsk hyllest til jubilanten. Det gjør vi med et tverrsnitt av hans komposisjoner, og hva er mer naturlig enn å begynne med et lykkelig samarbeid med Eyvind Skeie, ”Visst skal våren komme.”

Håp, optimisme og fremtidstro preger denne jubilerende komponisten. Det gjelder hans kirkemusikalske verk eller han musikalsk er knyttet til barne-tv som Portevein 2 og Sesam Stasjon. Det er mye livsglede gjennom Sigvald Tveits melodiøse melodier.

De siste årene har han hatt en framtredende posisjon innen internasjonal salme- og koralforskning. Han sitter som Norges representant i Nordisk institutt for hymnologi. Han er en skattet foreleser og har fire ganger vært gjesteprofessor ved forskjellige amerikanske universiteter.

Men for jubilanten er det en ting som teller: Salmen må leve sitt liv mellom benkeradene ! Salmen må leve sitt liv ute blant mennesker. De skal kunne synges og leses. Selv sørger Sigvald Tveit at Petter Dass lever videre. Da tenker jeg på melodien som i dag brukes på ”Om alle mine lemmer.”

En musikalsk hyllest til Sigvald Tveit må også inneholde hans kjærlighet til negro spirituals. Han har vært aktiv med i Freedom Qartet helt fra starten for over 30 år siden. Der er han pianist og arrangør. Arrangør har han også vært for plateselskaper og NRK.

60 år er ingen alder for en komponist, arrangør og akkompagnør. Vi håper at Tveit får mange gode år foran seg slik at vi fortsatt kan nyte godt av hans musikalske skaperevne. Derfor avslutter vi ”Salmer til alle tider” med en glad og optimistisk ”Disippelshanty” fra ”Det gode landet” som han har gjort sammen med Eyvind Skeie.

Århundrets salme

Stemmene strømmer inn på århundrets salme. Så langt er det avgitt ca. 500 stemmer og vi tar i mot din stemme ut hele mars. Selv om du har stemt tidligere kan du stemme på nytt hvis du mener ”din” salme fortjener å bære navnet århundrets salme.

Det står altså mellom disse salme:

Det er makt i de foldede hender
Eg veit i himmerik ei borg
Fagert er landet
Fylt av glede over livets under
Guds menighet er jordens største under
Ikke en spurv til jorden
Jeg er i Herrens hender
Jesus det eneste
Navnet Jesus blekner aldri
O Jesus du som fyller alt i alle

Det er bare å stemme så mye du orker her, men onsdag 30. mars er siste mulighet. Hver enkelt stemme også trekkingen av fine premier, bøker, CD-er og salmekrus.

Forrige salmenøtt

Svaret sist søndag skulle være ”Påskemorgen slukker sorgen”.

Vi har trukket ut disse tre med rett svar:

Bodil Pedersen fra Bergen, Åge Johansen fra Bodø og Agnes Haugland fra Førde i Hordaland.

Ny salmenøtt

Påskesalmen ”Han er oppstanden, halleluja” kommer fra et afrikansk land, men hvilket:

a. Etiopia
b. Tanzania
c. Kamerun

Send inn ditt svar innen onsdag 16. mars, gjerne sammen med din stemme på ”Århundrets salme” ved å klikke her.

Siste saker:

10 SISTE SALMER TIL ALLE TIDER

P1 banner 120

10 SISTE RELIGION

ANDRE PROGRAMMER OM RELIGION OG LIVSSYN

Andaktens hjemmeside med ny adresse

NRK.NO har tatt i bruk et annet verktøy. Det betyr også at sidene ser litt annerledes ut enn før. Du kan klikke her og komme videre til de nye sidene.

Gudstjenesten har fått nye nettsider

Gudstjenesten har fått nye nettsider. Du kan fremdeles lese artiklene og det andre innholdet på disse gamle sidene, men for oppdatert informasjon må du bruke de nye.

Gudstjenesten har fått nye nettsider

Gudstjenesten har fått nye nettsider. Du kan fremdeles lese artiklene og det andre innholdet på disse gamle sidene, men for oppdatert informasjon må du bruke de nye.

Nye sider

Ove Gundersen og Margrete Nåvik (foto: NRK / Helge Helgheim)
Mellom himmel og jord har fått nye internettsider. Du kommer til den nye hjemmesida ved å klikke deg videre herfra.

Livssyn i NRK1

NRK1s talkshow Mon Tro ble foreløpig avsluttet før jul. Fjernsynet regner med å være tilbake med et nytt livssynsmagasin høsten 2005.

Salmer til alle tider har fått nye nettsider

Dei gamle sidene er framleis tilgjengelege slik at du kan lese artiklar og anna innhald, men for oppdatert informasjon må du bruke dei nye sidene.

 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no