Salmer til alle tider 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Salmer til alle tider
 
 
Dype livserfaringer bak

Salmen forteller

En enkelt salme forteller flere historier på en gang: Om Gud, mennesker og situasjonen da salmen ble skrevet. Det er ofte smertefulle tragedier bak en kjær salme.

Publisert 27.06.2003 09:12.
Bearbeidet av Helge Helgheim

Vi teller i stedet for å fortelle. Det sa professor Ole D. Mjøs da han åpnet festspillene i Nord-Norge i Harstad 21. juni.

Vi teller penger, prestasjoner og poenger! Nå må vi bli mer opptatt av å fortelle! Det handler om kultur og verdier som mennesker er bærere av.

Det er nettopp det salmene gjør, - de forteller! De forteller en historie om Gud. Men ikke minst: de forteller om det å være menneske. Det kan være bakteppe for denne ukas salmeprogram.

”Navnet Jesus”

NOS 86.

Melodi: Fra Zulukirken - tekst: David Welander, 1973.

Denne salmen forteller egentlig flere historier. Den forteller en historie om misjon der en afrikansk melodi er hentet hjem til Norge.

Den forteller en historie om en frelsesoffiser som lar seg begeistre av predikant Albert Lunde når han taler på et misjonsmøte der han tar utgangspunkt i Salme 72, 17. Da får han inspirasjon til å skrive denne salmen.

Men salmen forteller først og fremst en historie om ”navnet som aldri blekner og som ikke tæres av tidens tann”.

”Det er makt i de foldede hender”. Sigvart Dagsland. Kirkelig kulturverksted. FXCD 157.

”Panis Angelicus”

Cécar Franck.

Bak denne melodien gjemmer det seg en historie om en begavet komponist og musiker, César Franck (1822-1890). Det er en fortelling om en romantiker og mystiker, ydmyk og from, men som aldri stakk seg fram.

Andrea Bocelli er blind. Men han har en stemme som mange svært gjerne hører.

Historien forteller også at det ikke alltid er lett å bli berømt mens man lever. Selv om han skrev musikk nesten hele livet, var det etter hans død han virkelig fikk anerkjennelse. ”Panis Angelicus” er uten tvil den komposisjonen som blir husket best.

”Viaggio Italiano”. Andrea Bocelli. Polydor 533123-2.

“Nåden”

Melodi: Lise Dandanell - tekst: Johs. Møllehave.

Her forteller den danske prest og forfatter Johannes Møllehave en historie om ”nåden”. Sjelden har dette bibelske begrepet fått en mer jordnær fortelling.

Det handler rett og slett om din daglige dag, om medmennesker å leve sammen med, - om det å være.

Fortellingen fortsetter med nåden om den hverdag som binder oss til livet, om kjærlighet og håp.

”Inderst inde”. Signe Walsøe. Lynordan DB 111 CD.

”I himmelen, i himmelen”

NOS 844.

Melodi: Norsk folketone, Heddal - tekst: Laurentius Laurinus, 1622. Oversatt av M. B. Landstad.

Denne salmen forteller først og fremst om hvordan salmen lever til alle tider. Denne gamle ”barokksalmen” synges som aldri før, selv om den ble skrevet så tidlig som i 1622.

Laurinus, som gav ut den første svenske læreboken i sang, skrev denne mektige sangen i forbindelse med sin kones død. Her blir dete fortalt en historie om håp mitt i sorgen.

Konklusjonen må være at slike salmer som er født i livets harde skole, blir ”salmer til alle tider”.

”Landskap av stemmer”. Skruk. Kirkelig kulturverksted. FXCD 114.

”Lær meg å kjenne dine veie”

NOS 312.

Melodi: Norsk folketone, Åseral - tekst: Jakob Paulli, 1902.

Salmen er en dramatisk fortelling. Det er sagt at da forfatteren kom hjem etter et møte, fant han huset nedbrent, og familien omkom. Dagen etter skrev han "Lær meg å kjenne dine veie" på branntomten.

Selv omkom han i en brann 4. sept. 1915. Innsenderen av dette salmeønsket ber pent om at Stein Ove Berg (bildet) må få synge den, - visesangeren som i fjor sommer døde 53 år gammel.

Like før kom CD-en ”Det jeg skulle ha gitt”, og i couveret står det: ”Man bør lytte til erfarne folk som har brutt samtlige fjellvettregler og likevel kommet hjem”.

”Det skulle jeg ha gitt”. Stein Ove Berg. MMD 2019.

”Den hellige stad”

Stephen Adams.

Bak denne mektige sangen gjemmer det seg en fortelling om en komponist, organist, sanger og dirigent som få egentlig kjenner navnet på. Stephen Adams er hans psevdonym. Mannen heter Michael Maybrick (1844-1913) og var født i Liverpool.

Han var svært kjent i sitt hjemland. Konsertturne til USA og Canada ble det også. ”Den hellige stad” er i seg selv en fortelling om drømmen som ble forandret - en ny himmel og en ny jord.

Bodil Arnesen er solist - her synger hun sammen med Adventsangerne.

”Lovsang under kirkehvelv”. Adventsangerne. Solist: Bodil Arnesen. ADV.S 107102 CD.

Forrige salmenøtt

Sist søndag spurte vi hvilken salme som ble sunget ved Lina Sandells begravelse for snart 100 år siden.

Rett svar er ”Ingen er så trygg i fare”. Denne gangen blir det salmekrus til Sissel Holter fra Haslum, Åse Rauset fra Kristiansand og Kate Aarstad fra Jørpeland.

Nøtteferie

Salmenøtten tar nå sommerferie. Men deet gjør ikke ”Salmer til alle tider”. I sommer blir det nye salmeønsker, men også besøk av noen av våre biskoper.

27. juli sender NRK P1 Lina Sandell-konsert, - et opptak fra Trondenes kirke i Harstad under Festspillene i Nord-Norge.

Send gjerne inn salmeønsker og kommentarer ved å klikke her.

LENKER

10 SISTE SALMER TIL ALLE TIDER

P1 banner 120

10 SISTE RELIGION

ANDRE PROGRAMMER OM RELIGION OG LIVSSYN

Andaktens hjemmeside med ny adresse

NRK.NO har tatt i bruk et annet verktøy. Det betyr også at sidene ser litt annerledes ut enn før. Du kan klikke her og komme videre til de nye sidene.

Gudstjenesten har fått nye nettsider

Gudstjenesten har fått nye nettsider. Du kan fremdeles lese artiklene og det andre innholdet på disse gamle sidene, men for oppdatert informasjon må du bruke de nye.

Gudstjenesten har fått nye nettsider

Gudstjenesten har fått nye nettsider. Du kan fremdeles lese artiklene og det andre innholdet på disse gamle sidene, men for oppdatert informasjon må du bruke de nye.

Nye sider

Ove Gundersen og Margrete Nåvik (foto: NRK / Helge Helgheim)
Mellom himmel og jord har fått nye internettsider. Du kommer til den nye hjemmesida ved å klikke deg videre herfra.

Livssyn i NRK1

NRK1s talkshow Mon Tro ble foreløpig avsluttet før jul. Fjernsynet regner med å være tilbake med et nytt livssynsmagasin høsten 2005.

Salmer til alle tider har fått nye nettsider

Dei gamle sidene er framleis tilgjengelege slik at du kan lese artiklar og anna innhald, men for oppdatert informasjon må du bruke dei nye sidene.

 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no