Salmer til alle tider 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Salmer til alle tider
 
 
Ta vare på det positive

Gode minner

For mange mennesker er minner knyttet til salmer gode minner å ta med seg ut videre i livet. Det preger mange av brevene som kommer til "salmeredaksjonen". Slike minner dukker opp i denne ukas salmeprogram.

Publisert 09.05.2003 09:03.
Bearbeidet av Helge Helgheim

Det er en ting preger de fleste brvene som kommer til ”Salmer til alle tider”, og det er alle de gode minnene som knyttes til konkrete salmer og sanger.

Det er positive ”knagger” i livet der vi minnes spesielle mennesker, eller det kan være hendelser i livet som er verdt å ta vare på. På denne måten får salmeskatten oss til å tenke positivt med en klang av takknemlighet.

”Takk gode Gud for alle ting”

NOS 281.

Melodi: Egil Hovland, 1976 - tekst: Olov Hartmann, 1976, etter ”Solsangen” av Frans av Assisi, 1225. Norsk tekst: Eyvind Skeie, 1981.

Her oser lytterbrevet av vårglede og takknemlighet over alt det vakre Gud har skapt, rett og slett gode vårminner. Innsenderen av salmønsket mener at det er på tide å høre Marit Carlsen i denne vakre salmen i swingende rytmer.

Her er det ikke mange innspillinger å velge mellom, og valget ble ”Takk gode Gud for alle ting”. Marit Carlsen. Fra NRK’s eget arkiv.

”Det er makt i de foldede hender”

Salmer 97 nr. 47.

Melodi: Øivind Tønnesen - tekst: Trygve Bjerkrheim, 1955.

Brevet er ikke langt, men forteller om en mor som lærte sin datter denne sangen. Enkelt, men mellom linjene leser vi mange gode minner. Mors sang er ikke glemt.

Innsenderen ønsker å høre Frelsesarmeen synge, men der må vi melde pass. Men det er et godt alternativ når vi lar Sigvart Dagsland tolke Trygve Bjerkrheims sang, og Bjerkrheim satte stor pris på måten Sigvart Dagsland tolket sangen hans.

”Det er makt i de foldede hender”. Sigvart Dagsland. Kirkelig Kulturverksted. FXCD 157.

”Guds kjærlighet”

Fredrik M. Lehman. Oversatt av Trygve Bjerkrheim og Sigurd Lunde.

Innsenderen av dette ønske knytter sangen til flere mennesker som hun er glad i helt fra ungdomsårene, men sykepleiekullet 1954 fra Aker Sykehus kommer også fram i minnet.

Denne gangen tyr vi til en god gammel LP-plate. Litt knitring er det nok, men det bare forteller om en slitesterk sang som er oversatt til 20 språk.

Bergen Jubilee Singers. Solist: Rune Larsen. Noah LP 81-60.

”Hold fast hva du har”

Melodi: L. M. Lindemann - tekst: Jonas Dahl.

Det er en gammel salme som er blitt borte fra våre salme- og sangbøker. Her knyttes minnene til konfirmasjon i 1957, dagen etter kong Haakons død.

Hun minnes hvordan salmevers måtte pugges, også denne. Her var det ikke lett å finne innspilling, men i NRK’s eget arkiv fant vi et opptak gjort i 1976.

Det er en gruppe fra Oppsal skoles pikekor - dirigert av Marit Tennfjord. Klaver: Johan Varen Ugland. NRK-arkiv.

”Hvilken venn vi har i Jesus”

NOS 333.

Melodi: Ch. C. Converce, 1868 - tekst: Joseph Scriven, 1855. Oversatt av Elevine Heede, 1877.

Da sangeren Gunstein Draugedalen ville minnes og ære misjonær Annie Skau Berntsen, valgte han ut 20 sangperler, bl. a. denne.

På denne CD-en finner vi flere evergreens som skaper gode minner, også for vår lytter på Smøla.

”Hjemme i himlen”. Til minne om Annie Skau Berntsen. Gunstein Draugedalen. Master Music. GGD 402.

„Akk, mon min vei”

Mel: Folketone fra Grip - tekst: Olai Skullerud. 3. vers er skrevet av Johan H. Grimstad.

Innsenderen av dette salmeønsket har et helt spesielt minne, blandakoret i bygda. Tidene forandres, og mange er det som savner et rikt sang og musikkmiljø.

Lytteren vår minnes alle de gode sangene hun fikk være med å synge, en av dem var akkurat den. Hun har en klar mening om hvem som skal synge den - Vox Virorum.

Høgt frå den himmelske klåra. Vox Virorum syng Johan H. Grimstad. Egen utgitt CD.

”Bred dina vida vingar”

NOS 816.

Melodi: Svensk folketone - tekst: Lina Sandell.

En bedre slutt på ”minne-programmet” kunne vi vel ikke ha fått. Denne salmen, ønsket av en lytter fra Brummundal, favner liksom alle minnene, livserfaringene og får oss til å falle til ro.

Sissel Kyrkjebø tolker denne Lina Sandell-salmen på en utmerket måte og er med på innspillingen i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Det også et hyggelig minne å se tilbake på.

?????? (Ukas salmenøtt). Sissel Kyrkjebø. MERCURY 522 078-2.

Salmeønsker

Det er fortsatt mulig å sende inn nye salmeønsker. Hvis det er en salme eller sang som du har et spesielt forhold til, kanskje gode minner knyttet til, så gled deg selv og andre ved å få den spilt i ”Salmer til alle tider”. Bruk adressen nedenfor eller svar med en e-post her.

Forrige salmenøtt

Sist søndag spurte vi om hvilket kor Norunn Illevold Giske dirigerer. Riktig svar er Trondheim Kammerkor.

Disse med riktig svar er trukket ut og får tilsendt salmekrus: Oline Fæster fra på Klo i Myre, Martin Blom fra Ålesund og Eline Ørstad fra Oppdal.

Ny salmenøtt

Sissel Kyrkjebø synger salmen ”Bred dina vingar” fra en innspilling gjort i 1994 og laget i forbindelse med OL på Lillehammer, men hva heter denne platen?

Velg ett av alternativene og send svaret ditt innen onsdag 14. mai:

a. Se ilden lyse
b. Innerst i sjelen
c. Hymne Olympique

Du kan skrive til
”Salmer til alle tider”,
NRK P1,
7005 Trondheim, eller svare på en e-post ved å klikke her.

Siste saker:

10 SISTE SALMER TIL ALLE TIDER

P1 banner 120

10 SISTE RELIGION

ANDRE PROGRAMMER OM RELIGION OG LIVSSYN

Andaktens hjemmeside med ny adresse

NRK.NO har tatt i bruk et annet verktøy. Det betyr også at sidene ser litt annerledes ut enn før. Du kan klikke her og komme videre til de nye sidene.

Gudstjenesten har fått nye nettsider

Gudstjenesten har fått nye nettsider. Du kan fremdeles lese artiklene og det andre innholdet på disse gamle sidene, men for oppdatert informasjon må du bruke de nye.

Gudstjenesten har fått nye nettsider

Gudstjenesten har fått nye nettsider. Du kan fremdeles lese artiklene og det andre innholdet på disse gamle sidene, men for oppdatert informasjon må du bruke de nye.

Nye sider

Ove Gundersen og Margrete Nåvik (foto: NRK / Helge Helgheim)
Mellom himmel og jord har fått nye internettsider. Du kommer til den nye hjemmesida ved å klikke deg videre herfra.

Livssyn i NRK1

NRK1s talkshow Mon Tro ble foreløpig avsluttet før jul. Fjernsynet regner med å være tilbake med et nytt livssynsmagasin høsten 2005.

Salmer til alle tider har fått nye nettsider

Dei gamle sidene er framleis tilgjengelege slik at du kan lese artiklar og anna innhald, men for oppdatert informasjon må du bruke dei nye sidene.

 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no