Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Pullover
- bilder
- debattforum
- kirkegården
- kontakt
- petremusikken
- petresessions
- petrespill
- programledere
- sendeskjema
- spillelister
- ukas album
- urørt
20 SISTE UPUNKT
Fanatiske fans
Der noen av oss nøyer oss med å kjøpe filmen på dvd, og kanskje en t-skjorte med "Frodo lives" på, går andre til ytterligheter. Morten Skogly venter på at Block Watne skal tilby Bag End som husbankfinansiert ferdighus.

 


Sverdet til Arwen. Et must for enhver fan.
I påvente av at den lokale gullsmeden skal begynne å selge magiske ringer som gjør deg usynlig bruker han tiden på nettet for å få med seg så mye som mulig av alt det som finnes rundt Ringenes Herre.

Slik ser en hobbit ut når han har gått seg bort i skogen
- Jeg er jo ikke av de mest ekstreme. Jeg mener, folk kler seg ut som alver og gifter seg. Så langt ville ikke jeg gått. Men jeg må innrømme at HVIS jeg skulle giftet meg, så skulle ihvertfall forlovelsesringene vært i det minste pittelitt like Saurons ring. Men jeg ville kanskje ikke sagt det til dama.

Fan nummer én

- Å være Tolkien-fantast, går vel i korthet ut på å være så mye fan at du ønsker å være endel av Ringenes herre universet, at du kort og godt ønsker at verden skulle vært litt mer hobbit- eller alveaktig, og da også i fysisk forstand: At man forsøker å finne de samme klærne, ønsker å bo i de samme husene, og kjenner det klø i fingrene etter å sloss med troll i mørke huler!

Ekte saker

Morten trenger ikke ha de kuleste plakatene eller drikke kaffe av en Ringenes herre-kopp, det skal være hele pakka, og ekte saker.

Legolas - penest kledd og en jævel til å skyte med bue!
- Det som er kult er å selv bygge videre på de fantastiske inntrykkene man får fra filmene og de bildene man får når man leser bøkene. I går kjøpte jeg for eksempel en enorm sølvlystake, rett og slett fordi den føltes "alvisk", hvis du skjønner hva jeg mener. Hvor mange menn skjenner du som samler på sølvtøy? Vel det gjør ikke jeg heller, jeg samler på alvisk sølvtøy! Jeg kjenner også at det klør litt når jeg ser kopiene av våpnene i filmen som man kan kjøpe på nettet, men jeg gidder ikke kjøpe et sverd som ikke er skarpt. Det jeg har sett til nå er såkalte false edge-sverd. De ser pene ut men du kan ikke skjære banan med dem engang.
Fra Edoras, hovedstaden i Rohan, hvor bygningene ligner påtagende på norske stavkirker.

Norske stavkirker

Morten mener designerne har tatt jobben med å finne den rette stilen for de forskjellige folkeslagene i filmen veldig seriøst, og jobbet mye med å få objekter og arkitekur til å se så ekte som mulig ut. Og det har de definitivt klart.
- Selv om designerne har lånt mye fra Art Noveau, fra norske stavkirker og norrøne smykker, så føles alt så utrolig virkelig! Det er nesten som om våre stavkirker EGENTLIG er etterlatenskaper av en gammel alvisk kultur, og ikke omvent. Men hvis man kikker gjennom noen bøker eller nettsteder om art noveau, som kjennetegnes av sine flytende, naturlige former, så ser man helt tydelig paraleller til husenem møblene, smykkene og skulpturene i Rivendell.

Mer!

Morten, her kledd i hverdagsklær, mens han viser det intergalaktiske tegnet for Live long and prosper.
Morten er egentlig skuffet over at vi ikke ser mer til Ringenes herre-looken ute blant folk, både i klesstil og byggestil. - Ja, det er alt for vanskelig å finne de rette tingene, spesielt klær. Drømmer man om å gå kledd som en hobbit så er man out of luck med mindre man kjenner noen som kan sy. Jeg har lett som en gal etter en brokadevest som ligner på de Bilbo har på seg, men har ennå ikke funnet noe, i hvertfall ingenting som er perfekt.
- Jeg vurderer å starte mitt eget firma, som skulle laget alveklær, bygge Hobbit-hull og alviske byer, hvis ingen andre får ut fingeren og gjør det. Jeg kunne jo kjøpe et jorde og bygge en liten landsby hvor folk kunne få kjøpe seg et lite hobbit-hus, og sitte på en trebenk og røyke pipe. Det hadde vært noe, sier han og smiler fra øre til øre.

----------------------------------------------------------------------------------
Hyldestadportalen, funnet på Valle Aust Agder.

I sin jakt etter Ringenes herre stuff så har Morten fått en god oversikt over nettsider som kan ha noe med emnet å gjøre. Her er noen smakebiter:

Sverd fra Ringenes herre

Her finner du replikater av sverdene som ble brukt i filmen. Øverst på ønskelista står Arwens sverd, som hun fikk av sin far Elrond, som han brukte i den forrige krigen mot Sauron.

Lord of the Rings - fanatics shop

Ja, det sier vel seg selv. En side som innrømmer at dette er for fanatikerne, kjøp deg en hobbit-style pipe her, og masse andre ting. Men du kan også finne piper i vanlige tobakksbutikker her i Norge!

Buen til Legolas!

Ulikt mange andre Ringenes herre ting så er dette en EKTE bue, dvs. at du faktisk kan skyte med den! Beklageligvis er dette foreløpig det eneste av våpene til Legolas som er laget for salg (dette er buen han har med seg fra Mirkwood, ikke den han får av Galadriel).

Smykker

Her er det smykker i rette stilen

Celtic Knots and More

Enda flere smykker.

Stavkirke

Dragestil (norske stavkirker) - inspirasjonen til Rohans arkitektur.

Utrolig kjip! Mye bedre å kjøpe en ekte gullring!

Ål stavkirke

Portalen i Ål stavkirke

Detaljer fra Lom stavkirke
The Tolkien Trail

Ta deg en tur i Tolkien-land

Tolkien auction

Bli med på auksjon, og by fletta av deg.

The Noble Collection

Ganske fancy side, som du også kan bruke penger på Tolkien saker.

Erik Schjeide - Art Nouveau & Carved

En nordmann som lager helt utrolig fine art noveau møbler.

På nett av Amund Simensen, NRK Upunkt

 
PULLOVER I DESEMBER
 Pullover synger julen inn! (18.12.2002)
 Hater europeisk kunstfilm (19.12.2001)
 Gastronomisk kenguru (19.12.2001)
 Mestring på glødende kull (17.12.2001)
 Kunst rett inn i din datamaskin (13.12.2001)
 Vår generasjons tv-helt (11.12.2001)
 Kjendisenes nye livsstil (11.12.2001)
 Syngende taxi (07.12.2001)
 Stripper Håvard??! (06.12.2001)
 Regisuksess på nettet (05.12.2001)
 Du grønne glitrende? (05.12.2001)
 "Gammal Pink Floyd" (01.10.2001)
 
LENKER

Publisert 04.12.2002 13:53 - Oppdatert 04.12.2002 18:34


Connection time-out
OPPDATERT
Siste lyd og video fra Petre

Nettmøte med Shaun og Steinar fra Petremorgen


PETRE PROGRAMMER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no