Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Pullover
- bilder
- debattforum
- kirkegården
- kontakt
- petremusikken
- petresessions
- petrespill
- programledere
- sendeskjema
- spillelister
- ukas album
- urørt
20 SISTE UPUNKT
Star Wars fashion
Star Wars følger moten og moten følger Star Wars. En evig inspirasjonssyklus preger filmindustrien og catwalken, og det er enkelt å se hvilken designer de forskjellige karakterene har i ryggen...


* Bilder: Star Wars: Episode II
* Flere bilder: Star Wars: Episode III ukesvis har de stått i kø. De har hatt håndarbeidsverksted og sydd seg kostymer og brukt mange timer på å sminke seg opp som stjernekriger av et eller annet slag. Star Wars-fantastene. Ingen kan si at de ser spesielt raffe ut, i slengkappene og tullesablene sine - en samling skrotinger er min første fordomsfulle dom... Men så feil kan man ta. Skal vi tro trendanalytikerne, er Star Wars-inspirerte antrekk alt annet enn skrot, det er tvert i mot utstudert trendy.

Inspirasjonssyklusen

Star Wars følger moten, moten følger Star Wars, det er sannheten om den evige inspirasjonssyklusen som går mellom filmindustri og catwalken. Først rapper kostymedesignerne til Star Wars de tøffeste elementene fra dagens motebilde, bruker dem i kostymene, men overdrevet til det ekstreme, noe som i sin tur inspirerer klesdesignerne til å rappe fra kostymedesignerne. Mon tro hvem som blir mest skuffet; fantastene som vil at Star Wars skal være noe utenomjordisk og magisk, eller fashionslavene som ikke vil ha noe med Star Wars-gærningene å gjøre.

Foreløpig er det bare første delen av syklusen vi kan si noe om, det er nemlig enkelt å se hvilken designer de forskjellige figurene er mest inspirert av.

Anakin Skywalker

Vi har Anakin Skywalker, også kjent som Star Wars egen Kate Moss, ettersom han, i likhet med henne, går kledd i en slags ikke-vestlig kimono-aktig jakke. Denne surres rundt overkroppen og gir godt spillerom til å vise fram bena. Klart inspirert av Christian Dior.

Grev Dooku

Grev Dooku røper helt klart hvor slem han er, ved at han ofte og gjerne flasher store mengder assecoirer. Kappen hans, som er veldig veldig Prada, er festet over brystkassen med en solid sølvlenke, av den typen de stilsikre herrer lenge har brukt som nøkkelhengere eller klokkelenker. Det er full Prada på Grev Dooku.

Stjerna på laget

Det er mye å si om Senator Amidala, spilt av usannsynlig vakre Natalie Portman. Hun er den av stjernekrigerne som skifter oftest, og som følgelig har flest designere i ryggen på antrekkene.

I Star Wars: Episode II - "Klonene angriper", opptrer hun blant annet i en særs nydelig aftenkjole, dramatisk, flommende fra et enkelt juvelbesatt halsstykke, en klar Ungaro. Skuldrene bare, prydet med tunge slangesmykker, veldig typisk Chloe,
og med rysjeermer nederst mot håndleddet. Typisk de aller fleste. Hun viser seg i et cardigan-antrekk bestående av
gjennomført liten kjole, med gjennomført stor jakke over, Stella McCartney for alle penga. Hun glir rundt i korsett a la Moulin Rouge og når hun ifører seg kappe, er den pyntet med solide metallbroderier, de også Prada.

Bare vent!

Fra catwalk-fabrikken til stjernekrigerne altså, og ganske snart tilbake til catwalken igjen. Om litt går vi alle på byen med kapper og kimonoer og skosnøring til hoftekammen og slangesmykker til albuen.Av Marte Spurkland
På nett av Una Cecilie Børja, NRK Upunkt

SE OGSÅ
 
STAR WARS: EPISODE II
 Ikke den beste Star Wars (15.05.2002)
 Star Wars - Episode II: Hypnotiserende klone-kaos (15.05.2002)
 Kulere Star Wars (14.05.2002)
 Du er Luke Skywalker! (13.05.2002)
 Angrepet på klonene (10.05.2002)
 Endelig Stjernekrigbilletter (22.04.2002)
 Star Wars førpremiere (15.04.2002)
 Star Wars-spesial (19.03.2002)
 Smuglesing av Star Wars 2 (30.01.2002)
 Star Wars i mai! (13.11.2001)
 
LENKER

Publisert 16.05.2002 12:25 - Oppdatert 16.05.2002 13:00


Connection time-out
OPPDATERT
Siste lyd og video fra Petre

Nettmøte med Shaun og Steinar fra Petremorgen


PETRE PROGRAMMER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no