Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Pullover
- bilder
- debattforum
- kirkegården
- kontakt
- petremusikken
- petresessions
- petrespill
- programledere
- sendeskjema
- spillelister
- ukas album
- urørt
20 SISTE UPUNKT
Bollywood fra A til Å

 


Bollywood har blitt en kjent fenomen i Norge, og Pullover spår en gylden fremtid for filmene her til lands. Men før Bollywoodbølgen skyller over oss, har vi fått skuespilleren og filmelskeren Nasrullah Qureshi til å fortelle oss om indisk filmtradisjon. Sammen med Shahzad Gufoor har han plukket ut viktige Bollywoodfilmer, gamle klassikere og nye blockbustere. Les, lytt og lær!

"Sholay" er en film som slo alle rekorder i India

da den kom i 1975, en film som gikk for fulle hus i hele 5 år på en og samme kino. Og folk ser den fremdeles.
En ekte Bollywood klassiker altså. Ramesh Sippy debutere som regissør med filmen, og i hovedrollene finner vi superstjerner som Amitabh Bachan, Dharmendra, Hema Malini, Amjad Khan og Sanjeev Kumar. Sholay er en fantastisk action film, med gode karakterer, fin musikk og ikke minst, et godt manus.

”Kabhi Kabhie” er en av de mest populære

familiedramaene som noensinne har blitt laget i India. Den kom i 1976 og var en trendbreaker i sin samtid. Filmen handler om hvor vanskelig det var å ha barn utenfor ekteskapet i India på 70-tallet. Regissert av den kjente regissøren Yash Chopra, med store skuespillere i hovedrollene, står filmen som en påle den dag i dag. Kabhi Kabhie ble vist verden over, også på Eldorado kino i Oslo.

”Dilwale Dulhaniyan Le Jayenge” på norsk

”modige hjerte vil ta med bruden” kom ut i 1995, og ble en storlager verden over. Filmen har gått kontinuerlig på kino i Bombay i snart syv år. Bollywoods superstjerner Shah Rukh Khan og Kajol spiller i filmen som tar opp et dagsaktuelt tema også i disse dager, nemlig tvangsekteskap. Filmen har blitt vist på Soria Moria kino i Oslo to ganger.

”Hum Aapke hain koun…” på norsk ”Hvem

er jeg for deg….” kom ut i 1994 og er en av de filmene som har spilt inn mest penger India. Den ga Bollywoodfilm en ny sjanse til å sjarmere filmelskere verden over. Filmen ble tekstet på engelsk og vant alles hjerter. ”Hum Aapke hain koun…” handler om et bryllup, og seromoniene rundt det.

"Raam aur Shyam" kom på midten av 60-tallet

med legenden Dilip Kumar i hovdrollen. Filmen handler om tvillingene Raam og Shvam som blir skilt ved fødselen. Ingen av dem vet at de har en bror, og komplikasjonene oppstår når folk begynner å ta feil av guttene. Filmer med slike dobbeltroller er uhyre populære i India. Alle kjente Bollywoodstjerner ønsker seg en slik rolle.

”Bazigaar” – Han som leker med livet" fra

1993, er den mest populære thrilleren som ble laget i India på 90-tallet. Det var i utgangspunktet ingen kjente skuespillere med, men etter denne filmen fikk samtlige hovedrolleinnehavere stjernestatus. Filmen har to regissører, brødrene Abbas og Mustan, hvilket er svært uvanlig i India. Filmen handler om hvordan barn, ved å bli negativt påvirket mens de små, kan utvikle psykiske problemer som voksne.

"Mera Naam Joker" på norsk "Jeg er en

klovn" ble slaktet da den kom på kino på 70-tallet. Den 4,5 timer lange filmen har i dag kultstatus. Filmen regnes som den beste og mest intelligente kjærlighetsfilmen som er produsert i India, og er nå en av de mest sette filmene i landet. Den er produsert og regissert av skuespilleren, Raj Kapoor. (Kapoor-familien er stor innenfor indisk filmindustri). Filmen handler om ulykkelig kjærlighet, og er egentlig en veldig trist film.

Tilrettelagt for nett av Una Cecilie Børja, NRK Upunkt

SE OGSÅ
 
PULLOVER I MARS
 Lær deg å furte nå! (26.03.2002)
 I wanna screw = Eg vil skru! (25.03.2002)
 Himmelsk Maria (22.03.2002)
 Bak det lure smilet (22.03.2002)
 Deilig torskesnacks (21.03.2002)
 The U-turn - lær årets dans her! (20.03.2002)
 Vi bombarderes av reality-tv (14.03.2002)
 Arbeiderpartiets nye ansikt (13.03.2002)
 Sesongens heteste glitter (07.03.2002)
 
LENKER

Publisert 13.03.2002 14:14 - Oppdatert 13.03.2002 14:14


Connection time-out
OPPDATERT
Siste lyd og video fra Petre

Nettmøte med Shaun og Steinar fra Petremorgen


PETRE PROGRAMMER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no