Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Pullover
- bilder
- debattforum
- kirkegården
- kontakt
- petremusikken
- petresessions
- petrespill
- programledere
- sendeskjema
- spillelister
- ukas album
- urørt
20 SISTE UPUNKT
Ja vi elsket 80-tallet!
I forbindelse med Pullovers 80-talls føljetong inviterte vi folk til å sende inn sine beste og verste 80-talls minner. I løpet av noen skarve morgentimer rant det inn nok epost til å fylle en hel bok, her får du et utdrag.

Rosa skinnlommebok

Jeg glemmer aldri og har alltid savnet min sjokk-rosa skinn lommebok. Den holdt nesten hele 80-tallet, og er mitt beste/verste minne. (Stephan)

Pusur

Det må ha vært Pusur-boka. En hver kjedelig klassetime kunne fylles med noe spennende så sant Pusur-boka var med. Enten kunne jeg lese tegneseriene der, eller skrive navnet på han jeg var forelska i 14 ganger på hver side, eller be klassevenner skrive seg inn på venne-sidene, eller ... Det var utrolig hvordan den boka kunne brukes. Jeg har tatt vare på alle mine, og ler like godt hver gang jeg tar dem fram. (Hanne Sofie)

Ballett

Jeg var jo relativt ung da 80 tallet herjet, ja enkelte vil vel kalle meg et barn. Men èn opplevelse jeg hadde som 8-åring, i '87, vil jeg aldri glemme. Jeg gikk nemlig på ballett, og det treningstøyet min mor presset på meg var så grelt at jeg fikk vondt i øynene. Det var særlig ille når det var avslutning. Jeg husker hvite dansesokker med gummi under, turkis skimrende tights som rakk meg til under kneet, rosa leggvarmere og en lilla body, også skimrende.Den eneste trøst var at samtlige av de andre mødrene hadde kledd opp sine barn på samme måte.

Stupedama

De gode gamle stupedame saltpastillene i HØY og STOR pakning. Ikke den usle lille esken som er i dag. Dobbelt så liten og 4 ganger så dyr ...og mens vi er inne på snop...ikke glem Stjerneposen med alt hva man kunne tilby av e-stoffer og annet morro. Deriblant Kizz-kort.

Rick Astley

Det beste med 80-tallet var den go´låta til Rick Astley; "Never gonna give u up" eller hva den het. Den er konge, så den kan jo dere spille, ikke sant?

Isba, Millet og pannebånd

Jeg hadde en fyr i klassen, som hadde følgende uniform, som for meg har blitt synonymt med 80-tallet:
- Isba-støvletter med syltestrikk
- posete og bråkete poco loco-bukser
- Per Spook-genser med firkantet hals
- Millet boblevest
- Busnell-skjerf
- pannebånd (!)
Dette ser objektivt jævlig ut, så la oss slippe en ny 80-tallsbølge på i hvert fall en 20 års tid. Vi er ikke modne ennå. (Jeppe)

Haremsbukse

Mine yndlingsting fra 80-tallet er 1 stk. blå skinnjakke, 1 blå Poco Loco joggedress, foret, min turkise Ball vest og det beste av alt en turkis haremsbukse. Skrekk og gru!! (Lene)

Angoravest

Mitt verste 80-talls minne:
Min eldre stebror truet meg til å strikke en sjokkrosa vest i angoragarn - helst med alle hårene innover (!?!...) - på rekordtid. Helst innen samme kveld så han kunne ha den på på byen. ("Ellers blir det bank...."). Det med hårene var jo et urimelig krav, men han gikk av sted med vesten på, kanskje til og med over en av de mintgrønne bomullstoppene fra Poco Loco han hadde gått til innkjøp av? (Ellen)

Commondore 64

80 TALLETS STORE DIPPEDUTT ER EN COMMODORE 64 OXO KALT C-64. MED DEN FORBINDES SEINE KVELDER, SKINGRENDE LYDER, HORRIBEL GRAFIKK.

Joggedress

Min favoritt-80-tall-dingseboms må jo være joggedressene som eksisterte. En jeg husker spesielt godt var en grå (á la stenvasket) med en tykk grønn stripe rundt hver arm. Det var en hettegeser, så hetta var selvfølgelig også grønn. På buksa var det en grønn stripe på hvert ben. Og størrelsene man brukte på den tida var jo selvfølgelig mindre enn man bruker nå. Den skulle være så kort at man nesten kunne se hud mellom sokkene og buksa, og så kort i armene at man kunne se på klokka uten problem. Det må være favoritten min! :) (Hallgeir)

Peter Pan støvler

Det feteste jeg hadde på 80-tallet var Peter Pan-støvletter mine, disse halvhøye sorte semskede spisse støvlettene. De var slappe og krøllet seg litt oppover leggene mine, de lå i feite folder, og var skikkelig glatte på snøen. Alle syntes de var kule fordi en av de tøffeste store og narkomane (det visste vi ikke da) gutta hadde slike, men jeg ble selvsagt mobbet for damestøvletter da jeg fikk mine. Men jeg brydde meg ikke om det, jeg visste at jeg var kulest når jeg gikk med dem, og mobbingen stilnet av da de innså det de også. (Anders)

Hvitt

Jeg minnes med barns glede de drivende hvite sittegruppene, stereoanleggene, tv kort å godt alt synlig i den litt hippe 80 tallsstua måtte jo være hvitt.

Brusmaskin

1. Soda-stream brusmaskin
2. Lampe av glassfibertråder som sto ut i en halvsirkel, snurret rundt og skiftet farge (disse trådene knakk ofte, og det var et helvete å få de små bitene i foten) (Kristin)

Grus tyggis

"Grus tyggegummi" - den var i en gul eske med tyggegummien avbildet på forsiden. Tyggegummien var små grus bare mindre lignende partikler. Savner den noe så sinsykt.

Stjerneposen

De dagene jeg kunne stikke ned på sjappa på hjørnet å kjøpe Stjernepose (den hvite posen med gjennomsiktig stjerne - slik at man kunne se godteriet) var store. Men - den døde vel ut sammen med Limahl! (Thomas)

Cowboystøvler

Jeg dristet meg til å kjøpe et par lysebrune semskede cowboyboots i England på skoletur, og var da den første som gikk med disse støvlettene på vår skole - og når de andre kom etter, var det absolutt ingen som hadde maken. De var utrolig tøffe til lyse/stonewashede, vide Levi's-bukser. Ellers fikk jeg Peter Pan-sko 2 måneder etter at alle var sluttet å gå med dem, fordi mamma fant dem i en tilbudskurv og kjøpte dem til meg. Jeg gikk med dem når det var slapsevær, for det tålte de ikke.. (Diana)

Skulderputer, plastøredobber og boblekåpe

De var virkelig vannvittig nyttige for å holde skuldervesken på plass. På det verste hadde jeg skylderputer på blusen, genseren OG yttertøyet. Så sikkert ut som en amerikansk football-spiller....
Musk-parfymen var også rammmmm! Og stooore hvite plastøreringer som garantert ga hodepine. Selvsagt med matchende armbånd. Og puserosa, hårete, angoragensere med puffermer. Fantes sikkert også i div. kvalme pastellfarger.
Hva med boblekåpen? Jeg fikk en slik i 1983 (lekker mintgrønn så klart!), og da jeg kom på jobb en morgen sa sjefen min: "Jøss, har du sovet ute i natt?". Han trodde det var en Ajunigilac. Den må garantert ha vært kledelig slankende :-)

Sist men ikke minst

Ting vi gjorde på 80-tallet -som vi gudskjelov ikke gjør lenger...
1. Moonwalk'a
2. Brukte blå mascara
3. Tegnet på dongribuksen
4. Skrev «drittsekk» på skolesekken
5. Sa «Få smake på lipglossen din a'»
6. Hadde brevvenner
7. Brukte brunkrem i ansiktet, men ga faen i halsen
8. Brukte kastanjevann i ansiktet, men ga pokker i halsen
9. Nektet å bruke lue
10. Syntes Pusur var stilig
11. Trodde George Michael var hetro
12. Syntes silkenikkers og bluser med enorme blondekraver var et suverent festantrekk
13. Trodde Michael Jackson bare var bitte litt eksentrisk (og ikke hakkende, hoppende gal)
14. Drakk søt hvitvin
15. ...og Peach Canei
16. Valgte beta-spiller
17. Gikk i Poco Loco-dress på 17. mai
18. Sang «Free Nelson Mandela»
19. Trodde øst-tyske og russiske kvinnelige kulestøtere bare hadde «trent litt vel mye»
20. Var overbevist om at nyttårsaften 1999 ville bli tidenes fest
21. Brukte de ikke akkurat ultratynne bindene «Saba»
22. Visste hvem som var Muffe og hvem som var Gækki
23. Ble sure dersom noen kalte de «Guffe» og «Mækki»
24. Kjøpte lodd i Pengelotteriet (maks gevinst 50.000)
25. Hadde bankbok
26. Var sikre på at Duane Loken aka «Ulvefot» kom til å nå langt som skuespiller
27. Jo større jo bedre ... vi snakker om skulderputer
28. Trodde at en datamaskin var bedre jo større den var
29. Hadde mobiltelefonen fastmontert i bilen
30. Synes kinamat var litt vel eksotisk
31. Rosa Ball gensere var unisex tøy
32. Jo flere gummiringer og stålarmbånd på armen, jo bedre
33. Syntes Lihmal var kul på håret
34. Stod på Jetski, forløpern til Snowblades
35. Vi drømte om eget sjekkhefte
36. Trodde VIC 20 og Commodore 64 skulle gjøre oss flinkeree på skolen
37. Trodde Return kom til å bli store i USA
38. Trodde Internett skulle gå over

Tilrettelagt for nett av Una Cecilie Børja, Upunkt


Publisert 13.08.2001 15:39 - Oppdatert 14.08.2001 13:05


Connection time-out
OPPDATERT
Siste lyd og video fra Petre

Nettmøte med Shaun og Steinar fra Petremorgen


PETRE PROGRAMMER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no