skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Myten om den eneste ene

- Ikke minst romsterer myten om den romantiske kjærligheten i kvinners hoder, og menn har interesse av å holde på den som siste redskapet de har til å holde kvinner fast i en undertrykt stilling.

Publisert 12.12.2003 13:38. Oppdatert 15.12.2003 10:59.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Dette seier den danske historikaren Kai Aalbæk-Nielsen, som i år feirar gullbryllup med si franske kone. Og han føyer til:
- Når så mange i dag lever singel-livet, er det kanskje fordi vi fremdeles tror på myten om ”den eneste ene”?
Han meiner omtanken for andre og for livet i stort er vår største utfordring.

Kontrakt

Ein artikkel i den danske avisa Information gjorde meg merksam på Aalbæk-Nielsen, der han blant anna skriv:
”Den romantiske kjærligheten ble oppfunnet omkring år 1800, og er stadig modellen for ”den virkelige kjærligheten”.
Ikke minst romsterer myten om den romantiske kjærligheten i kvinners hoder, og menn har interesse av å holde på den som siste redskapet de har til å holde kvinner fast i en undertrykt stilling.
Men dette redskapet glir mer og mer ut av mannens hender, fordi ”den tredje” ikke lenger kan holdes ute av ekteskapet. Det betyr mange skilsmisser, fordi det ikke på forhånd er gjort avtaler om en tredje person.
I stedet for å bedra hverandre innføres oppriktighet. Åndens trofasthet i stedet for kjødets. Å være sammen i et kjærlighetsfylt vennskap, der samhørigheten mellom ektefellene er på et høyere nivå, basert på hederlig åpenhet og ikke på forarmende sammensmelting.
Det tåpeligste to unge mennesker kan foreta seg er å gifte seg bare fordi de er forelsket. Forelskelsen må suppleres med en kontrakt, som bestemmer forholdet til den tredje. Den må kunne forlenges og forandres, for eksempel etter fem år.
Ideen om sammensmelting, og dermed den romantiske kjærligheten, er helt ute av takt med samfunnsutviklingen i en verden som satser på forandring, ofte for forandringens egen skyld og for å drepe kjedsomheten.”

Kjærleik - oppfunne av oss

Kai Aalbæk-Nielsen har solid kunnskap om tema – han har nå lagt siste hand på eit firebindsverk om kjærleiken, frå antikken til i dag, utgitt av dansk Gyldendal.

”Mentalitet og følelse” blir avgjerande i framtida, seier Aalbæk-Nielsen, og på den bakgrunnen ynskjer han vise kor stor rolle kjærleiken og vår oppfatning av han spelar.

”Kjærlighet er menneskets tragedie. Romeo og Julie, Tristan og Isolde og Charlotte og den unge Werther fikk ingen barn og levde ikke lykkelig til sine dagers ende. De døde av kjærlighet. Tragedien ligger i kjærlighetens vesen, som er mangfoldig og rommer uforglemmelig lykke, konflikt, sjalusi, hat, drap, krig og selvmord, uten at det har svekket troen på at det må være mulig å finne kjærligheten i en uskyldsren form.

Seksualitet er ikke i seg selv kjærlighet. Kjærlighet er en menneskelig oppfinnelse, en sosial konstruksjon, og mennesket ble ikke menneske før livet fikk bevissthet om liv og død. Da var seksualitet for lengst en kjensgjering. Lidenskapen ble noe annet enn seksuelt begjær. Den ble et kulturelt fenomen. I det lå kimen til kjærlighetens tragedie, for lidenskapen kan vare lenge, og det er den som kan føre til tragiske høyder. Begjærets lystfølelse er derimot kortvarig, fordi begjæret raskt finner sin utløsning og kan gjentas uten store problemer. Lidenskapen derimot dreier seg om ”den eneste ene”, selv om denne ene likevel av og til blir skiftet ut med en annen.”
(”Kærlighed i antikken”, Gyldendal, København 1999)


På liv og død?

Gry Elise Jacobsen er nå journalist, men under studiet i litteraturvitskap skreiv ho om kjærleik i 1990-talsromanar, med eit blikk nettopp på tidlegare tiders kjærleikspar og kjærleiksmyter, blant anna Tristan og Isolde og deira umoglege, tragiske kjærleik. Vi må gjerne oppfatte oss som moderne realistar, men vi ber med oss draumar skapte av historiske og mytiske overleveringar om den store, medrivande, altoppslukande kjærleiken.
Gry Elise Jacobsen valde Linn Ullmanns ”Før du sovner”, ”Älskade du” av Barbara Voors og ”Bridget Jones’ dagbok” av Helen Fielding på sine reiser i nåtidas kjærleikslandskap.

Hovudpersonane i dei tre bøker er ulike – Helen Fieldings Bridget Jones teller kaloriar og vinglas og jaktar på mannen – neppe den eneste ene, her rår ironi og livets uuthaldelege trivialitetar. For kvinna i ”Älskade du” av Barbara Voors er kjærleiken på liv og død. Linn Ullmann teiknar bildet av ei kvinne som skjermar seg mot kjærleiken – ho har sett for mange som ikkje har lykkast, og vil ikkje gå i deira spor.

Varer tre år

Musikk, dikting og dameblad har lenge interessert seg for kjærleiken. Ein fransk forfattar har gjort furore med romanen ”L’amour dure trois ans” – kjærleiken varer i tre år. Det er i tråd med dei biologisk orienterte, som meiner at eit forhold held tilsvarande dei tre-fire åra det tek å avle fram eit barn. Kjærleiksteoriar gror nå fram, av ymse slag, og undersøkingar – for eksempel av kva som utspelar seg morgonen etter eit tilfeldig møte på byen – skal dei eta frokost eller skal han/ho stikke fort som fy?
Kjærleikens fallitt - dei mange skilsmissene - har fått også sosiologane på banen. For å skjønne årsakene til at kjærleiken ikkje varer, må ein undersøkje kva kjærleik er.

Vi kan lære oss å elske?

”For at vi skal overleve, må vi på en bevisst måte forandre oss slik at kjærligheten blir en altomfattende kraft, som forvandler Homo sapiens til en ny art: Homo amans. Det vitende menneske må forstå at ansvar og kjærlighet er to sider av samme sak.
Men er det tid nok? Vil skapelsen av Homo amans gå raskt nok, eller vil den franske forfatteren Paul Valéry få rett i sin påstand om at umenneskeligheten har en stor framtid?
Dette er vårt vesentligste problem i historisk tid.”
(Fra ”Kærlighed i antikken”)

Av Astrid Brekken

På livet laus, NRK P2, søndag 14.12 kl 830, torsdag 18.12 kl 1430 2003 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no