skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
Ut av stillheten:

Ulf Nilsen

Billedkunstner Ulf Nilsen forteller om en barndom preget av stamming og livstruende sykdom. Møte med to lærere i oppveksten ble bestemmende for ham. I dag er Ulf Nilsen anerkjent billedkunstner. Mangel på ord ble til "talende bilder"

Publisert 26.10.2001 12:09. Oppdatert 30.11.2001 09:27.

Passasjer

Det handler om å finne nye måter å kommunisere på. Det Ulf Nilsen kaller passasjer inn til andre mennesker. Hans barndom var preget av taushet fordi han stammet så voldsomt, derfor vendte han seg til å snakke med korte setninger og unngå bokstaver han stoppet opp på. Helst forble han taus.

Bilder fylt av ord

I femte klasse fikk han en lærer som oppfordret ham til å mime når elevene skulle opptre for hverandre. Det ble en suksess. Ulf som hadde Buster Keaton og Charlie Chaplin som sine forbilder ble så flink i pantomime at han en stund overveide å studere videre i Paris, men valgte til slutt maleriet. En lærer i ungdomsskolen hadde sett hans tegnetalent og insisterte på at han skulle utvikle dette.

Valgt av Sonja

- Livet er å uttrykke seg, og jeg måtte finne en erstatning for ordene i språket. For meg ble det bilder, sier Ulf. Øyet er hans språksenter. - Jeg søker ikke det ordløse maleriet, men det som fylles med ord-

Ulf Nilsen er en anerkjente billedkunstner. Hans malerier er kjøpt inn av Det Kongelige Slott, New York Public Library og Astrup Fearnley Museet.

Troens kraft

Ulf vokst opp i et sterkt religiøst hjem. I troen fant han kraft og kjærlighet og det gav ham styrke når han som sjuåring fikk tuberkulose. Behandlingen besto blant annet av isolasjon i et dunkelt rom. I halvannet år var han innlagt på Nylandet sanatorium utenfor Trondheim. Fordi legene mente at opphisselse og sterke følelsesmessige svingninger kunne forsterke sykdommen fikk ikke foreldrene love til å besøke ham.

- Jeg tror at jeg i denne tiden hentet inn evnen til å være alene, og oppleve ensomheten også som en kilde og kraft, sier Ulf. I dag kaller han seg fremdeles troende, men går ikke i kirken.
- Jeg tror livet i seg selv er tro og vilje og at det vi gjør i kjærlighetens tegn når fram.

Samtalen

Den voldsomme stammingen fulgt ham inn i voksen alder. Vendepunktet var en kveld han var ute sammen med studievenner. Han så en vakker kvinne han ville snakke med og ivrig glemte han seg selv da han prøvde å få kontakt. Plutselig fløt ordene. Han stammet ikke.
- Hele kvelden snakket jeg som en foss. Den vakre kvinnen forsvant. Jeg så henne aldri igjen, men den kvelden ble et vendepunkt for meg.

I boken "Passasjer" forteller Ulf Nilsen sin historie og Gunnar Danbolt professor i kunsthistorie, presenterer Ulf Nilsens billedverden.

Av Solveig Bøhle,
På livet løs, NRK P2, 28. oktober 01

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SAMFUNN
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ANDRE PORTRETT

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no