skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
Ordfront 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Ordfront
NRK KULTUR
Sendetider:
Søndag 13:30
Onsdag 19:30 (r)
NRK P2


 

En viktig oljeroman

Kan den arabiske romanen "Sandvidder" fra et beduinersamfunn på 30-tallet gi oss en nøkkel til dagens maktkamper i Midt-Østen?

Publisert 05.07.2004 18:03.
Av Siss Vik

En nøkkel til Irak-krigen

Kan en bok om den forvandlingen av et fiktivt beduinersamfunn til en oljestat forklare årsaker til Irak-krigen og USAs engasjement i Midt-Østen?

Ja, mener vårt panel, bestående av bokens oversetter Geir Skogseth, iraker og tolk Kamiran Aziz og NRKs oljejournalist Harald Bøe.



Forbudt roman

Abdelrahman Munif
En av den arabiske verdens mest leste romaner, Abdelrahman Munifs "Sandvidder" er nå ute på norsk, 20 år etter den først kom ut på arabisk. Boken er sterkt kritisk til lederne og måten de selger landet sitt til amerikanerne for egen vinnings skyld. Denne satiriske, morsomme og politiske romanen er forbudt i Saudi-Arabia og forfatteren mistet statsborgeskapet sitt. Munif døde i vinter, men verket hans er like relevant for dagens situasjon.


Hvorfor er "Sandvidder" så farlig? spør Ordfront. Er karakteren Mut'ib al-Hadhal en tidlig Osama bin Laden-figur? Kunne dette like godt vært historien om oljebyen Stavanger og om Norge?

"Den eneste seriøse romanen som har forsøkt å vise virkningen av olje, amerikanere og det lokale fåmannsveldet i en Gulf-stat."
- Edward W. Said

Ordfront søndag 20. juni, kl. 13:30
Reprise onsdag 23. juni, kl. 19:30




 
SE OGSÅ
LYDARKIV
Her finner du alle Ordfront-sendinger som lyd:
10 SISTE ORDFRONT
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no