skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
Ordfront 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Ordfront
NRK KULTUR
Sendetider:
Søndag 13:30
Onsdag 19:30 (r)
NRK P2


 

København i det moderne gjennombrudds tid

Er Jette Kaarsbøls historiske roman "Den lukkede bok" en avmaskering av kulturradikalernes dobbeltmoral eller et portrett av dagens høyreorienterte dansker?

Publisert 05.07.2004 17:39.
Av Siss Vik

Historisk roman

Den 42-årige debutanten Jette A. Kaarsbøl har gjort braksuksess i Danmark med romanen "Den lukkede bok" med handling fra 1880-tallets København.

Romanen forteller om den unge Frederikkes liv, en overbeskyttet borgerlig pike, som tror hun finner sin frihet da hun går inn i et fornuftsekteskap med den radikale fødselslegen Fredrik, som tilhører kretsen rundt Georg Brandes. Men "friheten" i den moderne ekteskapet blir et fensgel for Frederikke.


Offer eller skurk?

Georg Brandes
"Den lukkede bok" tar opp typiske kvinnepolitiske spørsmål som en kvinnes muligheter for frihet og selvstendighet, og det politiske versus det private rom. En ganske sjokkerende dialog mellom Georg Brandes og Fredrik viser blant annet at Brandes mener man bør slå sin kone litt - da blir hun så oppildnet i sengen etterpå. Er så Kaarsbøl opptatt av å vise de store helters dobbeltmoral og kvinnens ufrihet?

Slett ikke.

Selv mener forfatteren at hennes hovedperson Frederikke overhodet ikke er noe offer, og at hun tvert imot er et bilde på dansker i dag, som er blitt mer opptatt av at vi de kan grafse til seg enn hvordan de kan tilhøre og tilføre et samfunn noe. Og hun savner samfunnsborgere av Brandes' størrelse.

"Selv om Brandes slo sin kone, gjør det ikke hans ideer dårlige".
-Jette Kaarsbøl.

Møt Jette Kaarsbøl på Theatercaféen i …

Ordfront søndag 4.juli, kl.13:30
Reprise onsdag 7.juli, kl. 19:30


 
SE OGSÅ
LYDARKIV
Her finner du alle Ordfront-sendinger som lyd:
10 SISTE ORDFRONT
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no