skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
Ordfront 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Ordfront
NRK KULTUR
Sendetider:
Søndag 13:30
Onsdag 19:30 (r)
NRK P2


 

Var Jesus gift mann med barn?

"Da Vinci-koden" er uhyre spennende og fascinerende lesning, men er den et researchmessig mesterverk, eller sprøyt fra ende til annen?

Publisert 25.06.2004 18:04. Oppdatert 28.06.2004 15:55.
Av Siss Vik

Var den hellige gral slett ikke et beger, men et hemmelig dokument?

Bestselger-thriller med alternativ Jesus

Dan Browns thriller "Da Vinci-koden" er solgt i 7 millioner eksemplarer i over 40 land, og har opprørt kristne grupper med sine konspirasjonsteorier om at Det Nye Testamentet er oppspinn.
Den hellige gral viser seg blant annet å dokumentere at Jesus var gift med Maria Magdalena og hadde barn med henne, ifølge "Da Vinci-koden".Var Maria Magdalena slett ingen hore, men Jesu' kone?

Sant?

Boken er blitt kalt et researchmessig mesterverk, og Dan Brown hevder selv at alle faktaene er sanne, og at han har skrevet en roman med et kjønnspolitisk budskap. Minst 10 motbøker og en rekke kritiske artikler og anmeldelser hevder imidlertid at boken er full av løgner.

Fantes det for eksempel en Sion-orden som grunnlagt i 1066 og inkluderte medlemmer som Newton, Botticelli, og Da Vinci? Ble Maria Magdalenas eget evangelium undertrykt for at kirken skulle skjule hennes rolle som Jesu' viv?Alternativ historie eller ren spekulasjon?

Drev da Vinci og la inn subversive koder mot kirken i sine malerier?
Er kritikerne surmagede fagpedanter eller er Dan Brown en spekulativ forfatter som skor seg på falskneri i litterær form? Og hvorfor er denne boken så sinnsykt populær?
Ordfront stiller spørsmålet til religionshistoriker Asbjørn Dyrendal, konspirasjonsboksforfatter Bjørn Are Davidsen og til Bjørn Gabrielsen, som snart er aktuell med bok om Jesus i USA.

Ordfront søndag 27. juni, kl. 13:30 (kan høres i Nettradio om du går glipp av: Reprise onsdag 30. juni, kl. 19:30

"Alle beskrivelser av kunstgjenstander, arkitektur, dokumenter og hemmelige ritualer i denne romanen er korrekte." Da Vinci-koden, s. 1

"'Dette', sa Teabing høytidelig, 'er den største mørkleggingskampanjen i menneskehetens historie. Ikke bare var Jesus gift, han var dessuten far.'" Da Vinci-koden, s. 260

LENKER

 
SE OGSÅ
LYDARKIV
Her finner du alle Ordfront-sendinger som lyd:
10 SISTE ORDFRONT
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no