skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
Ordfront 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Ordfront
NRK KULTUR
Sendetider:
Søndag 13:30
Onsdag 19:30 (r)
NRK P2


 

En israelsk naivist

Ordfront tar bussen med den israelske forfatteren Etgar Keret og snakker om det å skrive naivistiske historier fra hverdagslivet.

Publisert 23.05.2004 14:16. Oppdatert 23.05.2004 14:17.
Av Siss Vik

Bussjåfører som oppfører seg som Gud

Vi rakk bussen!

Har du opplevd en slik nidkjær bussjåfør som nekter å åpne dørene for deg når du kommer 10 sekunder for sent til holdeplassen, av rent prinsipp?

I så fall vil du kjenne deg igjen i israelske Etgar Kerets tittelnovelle "Bussjåføren som ville være Gud", fra novellesamlingen som nettopp kom på norsk.


36-åringen som er blitt kalt Israels hippeste forfatter skriver korte, naivistiske og surrealistiske noveller som handler om daglige ting og gjøremål, og forunderlig lite om konflikten i Midt-Østen. Eller gjør de det likevel?

Naivistiske noveller

Dette er det bildet vi er vant til fra Israel. Men Keret skriver mest om hverdagen.
Keret er vant til å leve i en verden der man er omgitt av bombefrykt, soldater med gevær og voldelig død.
- Man kan venne seg til folk med geværer foran barnehager og handlesentra, men voldelig død, det venner du deg aldri til, sier Keret.

Han ønsker selv ikke å venne seg til den syke situasjonen i Israel, for da kan man bli nummen og slutte å ønske å endre ting. En måte å holde seg følsom for livet på, er å skrive naivistiske, surrealistiske noveller, ofte fra barns synspunkt.
- Den sterkeste drivkraften for voksne er redsel, mener Keret, mens for barn er det nysgjerrighet. Fordi barn ikke er sosialisert inn i den voksne, konvensjonelle verden, gir det å skrive fra barns synspunkt en måte å kritisere verden på.

Fucked-up surrealisme-realisme

Selv om Keret lever i en verden med skarpe fronter mellom israelere og palestinere, synes han skillet mellom snill og slem er dårlig:
- Folk som deler verden inn i godt og ondt, ser alltid seg selv som gode, og de andre som onde. Jeg deler heller inn livsanskuelser i en automatisk måte å se verden på, og en ekte måte å se den må. Verden er kompleks og tvetydig og surrealistisk, og derfor skriver jeg noveller som kan kalles fucked-up surrealisme-realisme, sier han.

Anti-israelsk er absurd

Keret har opplevd å bli kalt barnemorder når han reiser rundt og leser høyt fra bøkene sine, fordi han er israeler:
- Jeg er enig i mye av kritikken mot Sharon og Israels politikk, hvis den er velfundert, men jeg kan ikke forstå folk som definerer seg som anti-israelske eller anti-palestinske av prinsipp. Disse to samfunnene er veldig heterogene og komplekse, men de blir ofte redusert til noe enkelt. Det er ingen som er anti-norske eller anti-nederlandske - du hører jo at det blir helt absurd!

Livet som en NASA-oppfinnelse

På tross av at han lever i en verden som ofte virker fortrøstningløs, er Keret optimist både på Midt-Østens vegne og på livets:
- Det tristeste jeg vet er historier om vanlige folk som bor i vanlige hus med vanlige liv som er fornøyd, for det betyr jo at livet ikke kan bli noe bedre. Jeg tenker på livet som en high-tech NASA oppfinnelse, som vi ikke har skjønt oss helt på, og derfor bruker til enkle ting som hårtørker og strykejern. Men en dag vil vi se potensiale i denne oppfinnelsen!

Å ha et personlig forhold til Holocaust-minnet

I noen av novellene nevnes Holocaust, men mye mer indirekte og uærbødig enn det vi er vant til å lese. Keret er opptatt av at alle må få lov til å ha sitt eget personlige forhold til minnet om Holocaust:
- Når noe blir et nasjonalt minne, hindres du gjerne i å ha ditt eget forhold til denne hendelsen. Som på museum, der du ikke får lov til å snakke eller ta på ting.
Min far sier til meg: "Selvfølgelig kan du skjønne hvordan jeg hadde det under krigen! Jeg var kald og sulten og redd, og du har også vært alle disse tingene. Jeg bare var det mer enn deg. Men det var likevel mitt liv."
- Derfor ønsker jeg å skrive om traumer som Holocaust og situasjonen i Israel i dag på en måte som gjør den mer menneskelig, mindre hellig, sier Keret.

Bli med på busstur i ...
Ordfront søndag 23. mai, kl. 13:30
Reprise onsdag 26. juni, kl. 19:30

"To be called Israels hippest author is like being called Germany's best dressed man, or Norway's best camel rider - it's not really such a compliment."
- Etgar Keret


 
SE OGSÅ
LYDARKIV
Her finner du alle Ordfront-sendinger som lyd:
10 SISTE ORDFRONT
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no