skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
Ordfront 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Ordfront
NRK KULTUR
Sendetider:
Søndag 13:30
Onsdag 19:30 (r)
NRK P2


 

Kvinner som slår og dreper

Hvor kommer den nye voldelige kvinnefiguren fra? Er hun faktisk ny? Er dette et resultat av kvinnefrigjøring og likestilling?


Publisert 03.05.2004 12:57.
Ordfront og Filmfront slår seg sammen og ser på utviklingen av en annerledes heltinne i film, bøker og tegneserier.

Heltinnene

Det er et økende innslag av kvinnevold i litteratur og film. Og da mener vi damer som slår, ikke omvendt!!
"Kill Bill" 1+2, "Monster" "Knull meg", "Charlie's Angels", "Lara Croft", "Matrix", "Buffy the Vampire slayer" og "Xena the Warrior Princess" på tv: Alle er kvinner som dreper både menn og kvinner på de mest brutale vis.

Fortjent?

Skal vi applaudere den voldelige kvinnen? Er dette rett vei å gå? Fortjener ikke vi jenter endelig bilder av stilletsko og nylonstrømper oversprøytet av blod, når gutta har fått svinse rundt i blodige dresser på lerretet i all sin tid?

Helteideal?

Medvirker disse filmene til vold utført av jentegjenger, som vi har sett en økning av de siste årene? Er den voldelige kvinnen et helteideal for unge jenter eller et runkeikon for pubis-gutter med dominatrix-fantasier?

Motiv for volden

Hvilke motiver har de ulike kvinnefigurene for sin vold? Skiller Tarantinos voldelige kvinne seg fra de voldelige gutta hans i "Reservoir Dogs"? Er Medea gjenoppstått i moderne drakt? Den voldelige kvinnen har lenge eksistert i tegneserieverden - er det hun som har fått innpass i andre populærkulturelle medier som fjernsyn, dataspill og spillefilm? Er den voldelige kvinnen først og fremst en visuell figur?

Disse og mange flere spørsmål stiller programlederne Anne "Anaconda" Hoff og Siss "Snake" Vik til filmviter Eva Liestøl, barnefilmkonsulent Tonje Hardesen, tegnerserierskaper Tor Lier (aka Waldemar Hepstein), voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, krimforfatter Karin Fossum og vårt panel av fire 20-iser som digger actionfilm.

Så gjem unna knivene i huset og benk deg foran radioapparatet for en voldelig opplevelse i en spesialutgave av Ordfront og Filmfront:
Søndag 2. mai, kl. 13:30-14:30
Reprise onsdag 5. mai, kl. 19:30-20:30

"Jeg skulle gjerne gitt halve hånda mi for å være Uma Thurman, jeg!"
-Knut Erik, 27

ORD/FILMfront onsdag 5. mai 1930.


 
SE OGSÅ
LYDARKIV
Her finner du alle Ordfront-sendinger som lyd:
10 SISTE ORDFRONT
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no