skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
Ordfront 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Ordfront
NRK KULTUR
Sendetider:
Søndag 13:30
Onsdag 19:30 (r)
NRK P2


 

En hvit afrikansk barndom

Alexandra Fuller gir et sterkt og ærlig portrett av sin oppvekst i en hvit farmerfamilie i Rhodesia på 1970- og 80-tallet. Men hvordan skildrer man sine rasistiske foreldre med kjærlighet og respekt uten å stå inne for meningene deres?

Publisert 19.04.2004 12:00.

Et portrett av en hvit familie

6-årige Bobo Fuller har fått streng beskjed om ikke å vekke foreldrene hvis hun må tisse om natten - de er redde de skal skyte datteren ved et uhell. For i Rhodesia (nå Zimbabwe) på 1970-tallet sover hvite farmere med ladede geværer på sengekanten, av fykt for geriljasoldater.

Dette er åpningen av selvbiografien "Ikke la oss gå i hundene i kveld. En afrikansk barndom." av Alexandre Fuller, som er hennes egentlige navn. Det har blitt en sterk og galgenhumorisktisk skildring både av en familie og av et land i endring - for Robert Mugabe tar over makten i 1980, og familien Fuller drives vekk til stadig karrigere kår. På tross av at familien er priviligert i forhold til mange av de svarte afrikanerne som jobber for dem, er dette et portrett av en fattig og utarmet bondefamilie, som både mister tre barn og blir drevet til landområder som er markert med "Not fit for white poeple" på kartet. Ikke minst er den alkoholiserte og smågale moren en intens figur som spretter ut av boksidene.

Å skrive om rasister med kjærlighet

Fuller skrev sin selvbiografi i USA, der hun har bodd inntil nylig med sin amerikanske mann og barn.
Hvor mange slike farmerfamilier finnes så igjen i Zimbabwe idag, spør vi NRKs Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen. Og er det vanlig at de var så fattige?

Fuller skildrer også sine foreldre som rasister som desperat vil holde på det hvite styret i Rhodesia. Er det ikke problematisk å skildre en hvit afrikansk farmerfamilie uten å dømme dem, spør vi Tiden-redaktør Tonje Vold som har vært i Zimbabwe og skrevet hovedoppgave om den første publiserte svarte zimbabwesiske kvinnelige forfatteren, TsiTsi Dangarembga. Og hvor står denne boken i tradisjonen av hvit afrikansk litteratur, spør vi professor i Engelsk, Jakob Lothe.


Afrikansk sorg, vold og galgenhumor, altså, i
Ordfront søndag 18. april, kl. 13:30
reprise onsdag 21. april, kl. 19:30Lesetips

Har du lyst å lese flere selvbiografier fra Afrika, kan vi anbefale:
Karen Blixen: "Den afrikanske farm", 1937
Doris Lessing: "Under huden", 1994
Olive Schreiner: "Story of an african farm", 1883
Carolyn Slaughter: "Before the Knife: Memories of an African Childhood", 2002

Marguerite Duras har skrevet om sin oppvekst i Vietnam, med en liknende morsfigur som hos Fuller, i "Elskeren" (norsk utg 1985) og i "Demning mot stillehavet", 1950

Alexandra Fullers neste bok kommer for øvrig ut i på engelsk den 3. mai

LENKER

 
SE OGSÅ
LYDARKIV
Her finner du alle Ordfront-sendinger som lyd:
10 SISTE ORDFRONT
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no