skillelenke beatles banner 232 x 54skillep1podkastbanner115x55skille_slutt
Ønskekonserten topp 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Ønskekonserten Sist oppdatert 15:15

Ønskekonserten - NRK P1 søndager kl 17.07

E-post:

Fax: 73 88 13 86

Ønskekonserten
NRK
7005 Trondheim

 

Ønskekonserten i over femti år

Siden 1950 har Ønskekonserten formidlet gratulasjoner og hilsener mellom slekt og venner i det ganske land. På 50- og 60-tallet var å få med en plate i Ønskekonserten på linje med å vinne i Lotto i dag.

Publisert 23.09.2003 11:47.
SE OGSÅ:
Av Camilla E. Dahl

Bildealbum Ønskekonserten

Den 28. januar 1950 gikk den aller første Ønskekonserten på lufta. Programmet ble raskt en stor suksess. "Alle" ville hilse til slekt og venner via radioen og Ønskekonserten. Å få med en platehilsen i Ønskekonserten var som å bli med i Lotto-trekninga i fjernsynet i dag.

Ove Gundersen, Kari Stenhjem og Terje Qvam - programledere i Ønskekonserten på 90-tallet.
Ønskekonserten ble på kort tid en del av den norske folkesjela og et program alle hadde et forhold til. For NRK har programmet blitt en del av arvesølvet.

På starten av 60-tallet stormet det rundt Ønskekonserten da det ble avdekket svindel med talongene. Plateselskaper ble mistenkt for å sende fingerte ønsker på plater som skulle lanseres.

Dette ble førstesidestoff i Dagbladet, og programsjef Thorstein Diesen kommenterte i en avisartikket at "Jeg orker snart ikke snakke om dette. Blir det verre, får vi heller sløyfe denne programposten". Det var den gang Ønskekonserten var NRKs mest populære program.

Mange lyttere

I dag lever Ønskekonserten et langt stillere og fredeligere liv enn på 60- og 70-tallet, men fortsatt er det en stor og trofast lytterskare som følger programmet. En vanlig søndag hører mellom 200 og 300 000 på programmet. Lytterstatistikken viser at mange fortsatt skrur på radioen når Ønskekonserten starter.

Rikt repertoar

Det er en myte at de samme platene går igjen. Ønskekonserten har opparbeidet et rikt repertoar opp gjennom årene, men noen plater skiller seg ut som gjengangere. De mest populære låtene har variert fra Kjærlighet fra Gud i 1965 til Lys og varme med Åge Aleksandersen på 80-tallet. På 90-tallet var Gabriels obo med Arve Tellefsen veldig populær.

Fortsatt skal Ønskekonserten være variert med en salme, en barneplate, svensktopp og klassiske svisker, men nå får programlederen i større grad en før sette sammen platene etter eget ønske.

Det er slutt på tida med tendenstrekning av platene og fast rekkefølge med barneplate først og pop-låt til slutt, men alt skal være på plass også i dagens Ønskekonsert.

LENKER

 
Spillelister m banner 180
10 SISTE ØNSKEKONSERTEN
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no