skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner-nostalgia
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Nostalgia Sist oppdatert 14:59
 
NRK P1 m banner 120 x 30
 
Nostalgia
NRK P1
søndager kl 16.03.

Ønsker kan
sendes på
e-post til

Nostalgia
NRK P1
0342 Oslo

 

Vår i Stavanger

Vinterstormene gir seg, regnet blir mildere og vinden nesten litt varm. Alt er som det alltid har vært, det er bare fiskelukta som mangler.

Av Liv Rønneberg. Publisert 18.03.2004 13:53. Oppdatert 19.03.2004 12:45.
Ikke en sild å se i Stavanger
I et vårpotpuri fra Stavanger blir vi fortalt hvordan smeltevann og småsladder blander seg med sildelukt og gamle vinterstormer.Visen er sjarmerende som våren, og artistene ukjente amatører fra 40-tallet.Det var dengang silden kokte utenfor Stavanger. Hermetikkfabrikkene hadde intense produksjonsperioder, og det ble jobbet natt og dag for å få sardiner lagt i boks.

Hermetikkmuseum

Nå er bare minnene tilbake.
Fisketorget i Stavanger
Turister kommer i flokk for å oppleve lukten av røkt sild, og legge gummisardiner i boks.Det ble arbeidet på akkord, og sardinene skulle ligge amføttes i et spesielt system.Det viktigste arbeidet ble gjort av han som loddet boksene. Et lite hull i loddetinnet, og sardinboksen var ubrukelig. Prinsippet med hermetikk er at alt skal være lufttett. Lodderen arbeidet flere døgn i strekk når silda kom, og fikk bragt matspann til arbeidsbenken.Hermetikk-museet i Gamlebyen hadde egen "barnehage". Arbeidet krevet så mye at mødrene måtte ta med ungene på jobb. Her satt de under bordene og lekte med "Siddisser" - de fargerike etikettene som ble klistret på sardinboksene.De fikk også hjelpe til med å legge det røde sardinbokspapiret klart, og å lime siddisene på til sist.

Det ligger mye slit og hverdagshistorie bak hermetikk-fabrikkene langs kysten.

Hermetikkfabrikk Florø 1947


 
 
ØNSKEBRØNNEN
Send dine ønsker om musikk og gjenhør med arkivinnslag på e-post til
10 SISTE NOSTALGIA
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no