skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Naturens verden 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Naturens verden Sist oppdatert 16:38
NRK RADIO P1
 
 

Naturens verden - spennende opplevelsesradio hver søndag kl 09.03 i Norges største radiokanal - NRK P1.

E-post:

Naturens verden
0342 Oslo


 

Blant fe og fjell

Naturens verden er midt i Norge fjerde søndag i advent, på grensa mellom Hemsedal og Valdres. 950 meter over havet har et ektepar funnet sitt paradis, veiløst, vilt og vakkert.

Publisert 17.12.2004 15:36. Oppdatert 17.12.2004 15:39.
På Flying fjellgard snør Petter Torp og Inger Eriksdotter hvert år inne ved juletider, men holder stand sammen med sine høylandsfe, villsauer og villsvin.

Inger virker som lærer på fjellskolen en mils veg unna, og tar skiene fatt for å komme til og fra. De to gårdbrukerne forsaker gjerne byens lettvinthet, ståk og larm, i bytte med kraften og skjønnheten i fjellet.

Karding og spinning fyller kalde vinterkvelder, og i røykestua skal pinnekjøttet klargjøres til jul. Men blir det ensomt i det stille fjellet, eller er det nettopp stillheten som lokker?

Vi skal også til Tromsø, der Tove Fugelsnes er på museum og får vite mer om hellefisken, kveita. En myteomspunnet fisk med mange oppnavn, og mangeslungen historie. Den har vært hellig for kystfolket i mange tusen år, og finnes også på helleristninger!

I Os utenfor Bergen er Helge Søfteland på jakt etter kristtorn. Et tre som også har mytens spinn hengende over seg, og pyntegrønt av kristtorn pryder mange julestuer. Men det varmeglade treet finnes ikke mange steder i landet vårt, så hvor skal man dra for å finne en ekte kristtornskog?

Hør mer i Naturens verden søndag klokka 09:03!

Highland cattle gjør seg godt i norske fjell!
Foto: Stein Hage


 
banner m lenke 180 matserie 04
arkiv naturens verden m banner 180
naturopplevelse banner 180
blom nytelser banner 180
 
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no