Kveldsåpent 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Kveldsåpent
 
 
Kveldsåpent er NRK P1s kveldsmagasin mandag til torsdag kl 19.07 - 22.00.

E-post:

Adresse:
Kveldsåpent
NRK P1
7005 Trondheim

 

Den h... myggen

Hvorfor blir noen stukket, mens sidemannen får sitte i fred og ro? Torsdagens Kveldsåpent ga svaret på alt du ikke visste at du lurte på om mygg!

Publisert 19.06.2003 16:44. Oppdatert 20.06.2003 13:13.
Av Steinar Mæhlum

Katter ville velge Whiskas, mens denne fyren helst går løs på deg...

Det fins flere arter mygg i Norge, men bare 40 av dem stikker, de såkalte stikkmyggene. Stikkmygg gir gjerne myggstikk, Helsenett gir deg tips om hvordan de kan behandles. Det sies at myggen er mer interessert i menneker med stor seksuell tiltrekningskraft, blant annet omtalt i denne artikkelen i Nettavisen.

Kunnskapsforlagets leksikon har følgende å si om stikkmyggen:

Culicidae, insektfamilie i ordenen tovinger. Lett kjennelig på smal kropp, tynne ben, lange følere og lang stikke- og sugesnabel. Hannen lever av vegetabilsk næring, hunnen er blodsuger. Eggene legges i eller ved vann, og larvene utvikles i vann. Kan overføre mange farlige sykdommer som malaria, gulfeber og elefantiasis. Ca. 2400 arter, i Norge ca. 40.

Norsk naturleksikon, Det Beste, skriver om de mest vanlige stikkmyggene:
Slekten Aedes har de fleste artene og er de vanlige stikkmygg som plager mennesker om sommeren. Aedes punctor og Aedes communis er de tallrikeste artene i store delene av landet. De legger eggene i fordypninger i terrenget, hvor de ligger vinteren over. Når fordypningene fylles med vann om våren, klekkes eggene, og larvene starter sin utvikling.

Særlig om våren kan vi treffe noen ekstra store stikkmygg med hvite ringer om bena. Det er arter av slekten Culiceta. Disse overvintrer som voksne på beskyttede steder og kan treffes i kjellere om vinteren. På samme måte overvintrer Culex-artene. Culex pipiens suger blod hovedsakelig av fugler. Begge disse slektene legger eggene på vannflaten. Det samme gjør malariamyggen, Anopheles maculipenis, som forekommer over store deler av Østlandet. Den foretrekker blod fra husdyr og forekommer ofte i fjøs. Den har derfor liten betydning som eventuell overfører av malaria til oss."

Mygg er i slekt med knott og stankelbein, og danner sammen med de og ca 13997 andre arter ordenen tovinger.

LENKER

 
 
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no