Kveldsåpent 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Kveldsåpent
 
 
Kveldsåpent er NRK P1s kveldsmagasin mandag til torsdag kl 19.07 - 22.00.

E-post:

Adresse:
Kveldsåpent
NRK P1
7005 Trondheim

 
Vi feirer irenes nasjonaldag!

St. Patricks day

Vi nordmenn feirer nasjonaldagen med å vifte med flagg og gå i tog. Men hva gjør irene? Sitter de på pub og drikker mørkt øl uten kullsyre hele dagen? Vi var med på irenes feiring av St. Patricks day på The Dubliners i Oslo!

Publisert 14.03.2003 15:42.
Av Steinar Mæhlum

St. Patricks dag feires over hele verden - overalt hvor det finnes irer. Helgenen som irene feirer på sin nasjonaldag er selvsagt også avbildet på frimerker.
17. mars er Irlands nasjonaldag, til minne om deres egen helgen, St.Patrick. I Dublin arrangeres St. Patricks festival over en hel uke, mens i Norge gjøres det mest ut av feiringa av St. Patricks day i Oslo hvor de tjuvstartet med parade på lørdagen før den store dagen.

Øl og allsang?

Noen sier at hvis man virkelig skal se hvordan irene feirer nasjonaldagen sin, skal du ikke dra til Irland, men til New York! Kanskje er det sånn at vi mennesker blir mer ivrige på å feire nasjonale symboler når vi er utenfor hjemlandet? Mandag 17. mars på The Dubliners i Oslo bekreftet langt på vei dette. Vår reporter menget seg med de rødhårede, som feiret med øl og musikk!

St. Patrick

Helgenen som irene feirer på sin nasjonaldag, St. Patrick, ble født på de britiske øyer, mens romerne okkuperte øyriket. Da han var 16 år gammel, ble han bortført og satt til slavearbeid, blant annet som gjeter. Seks år senere kom en engel til ham i en drøm som ba ham reise ut og utforske hjemlandet sitt.

Irske Roy Keane forteller Alan Shearer hvordan det går med de som gjør narr av St. Patrick!
Patrick reiste rundt omkring, og kom også til England og Frankrike før han fikk et kall fra engelene om å reise hjem og jobbe som prest og forkynner. Etter en tur til Rom i 432 hvor han ble utnevnt som biskop, ankom han den grønne øya sammen med 24 av sine "disipler". Han ønsket å utfordre kongen av Tara, den mektigste kongen på øya. Han visste nemlig at med denne kongens velsignelse ville han fritt kunne drive misjonsvirksomhet over hele Irland, noe han også kom til å gjøre.

Patrick døde en gang mellom 436 og 439, og det er også usikkert hvor han er begravd. Idag er han Irlands nasjonalhelgen.

LENKER

 
 
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no