Kveldsåpent 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Kveldsåpent
 
 
Kveldsåpent er NRK P1s kveldsmagasin mandag til torsdag kl 19.07 - 22.00.

E-post:

Adresse:
Kveldsåpent
NRK P1
7005 Trondheim

 
Gjest i Kveldsåpent:

Nå følger 40 dagers faste!

Søndag kunne vi meske oss i fastelavnsboller. Men for den som faster blir det ikke stort mer mesking 1. påskedag!
Søndag kunne vi meske oss i fastelavnsboller. Men for den som faster blir det ikke stort mer mesking 1. påskedag!
Askeonsdag er inngangen til fasten for katolikker. Etter karneval i Rio og fetetirsdag i Norge følger seks magre uker. En av fasterne gjestet Kveldsåpent onsdag.

Publisert 05.03.2003 13:45.
Onsdagens gjest, Terje Tønnesen, er prest i Den nordiske katolske kirke, og har startet fasten. Fasten varer fra askeonsdag til 1. påskedag, totalt 46 døgn. Men siden det er lov til å spise og drikke på søndagene, regnes fasten som 40 døgn.

Karneval, Mardi Gras, fastelavn og fetetirsdag er alle tradisjoner som "oppladning" til fasten. Først skulle det fråtses, gjerne for å få spist seg opp, før seks uker med avholdenhet satte inn.

Fasten er til minne om Jesus som fastet i disse 40 dagene og 40 nettene før han ville bli fristet av djevelen. I år markerte Pave Johannes Paul II askeonsdagen med én versjon av kampen mot det onde, nemlig krig. Han oppfordret i sin tale alle verdens katolikker til å stå sammen i kampen mot krig i Irak. Fasten er nemlig en sentral markering i den katolske kirke, og kan gjerne brukes til å sette fokus på viktige ting som skjer i verden.

Av Steinar Mæhlum 
 
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no